„Nyíljanak a remény virágai” címmel nyílt kiállítás az Újbástya Rendezvénycentrumban

Nagyon jó kapcsolat alakult ki A Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a homonnai Podvihorlatská Paleta alkotói kör között. Három évvel ezelőtt keresték fel a sárospataki kulturális intézményt és a Rajztanárok Zempléni Alkotó Körét, akik nyitott kapukkal fogadták a szlovákiai művészeket. Korábban már nyílt kiállításuk az Újbástya Rendezvénycentrumban, és több közös alkotótevékenységen is részt vettek már a pataki festőkkel együtt. Most azonban egy igazán különleges háttértartalommal bíró nemzetközi kiállítás nyílt meg városunkban, melyhez szintén köze van a Podvihorlatská Paleta alkotóinak és persze a helyieknek is.

Aki belép az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György kiállítótermébe, az 123 darab nárciszról készült festménnyel találkozhat. A készítőik szerte a világból küldtek képeket a homonnai Podvihorlatská Paleta alkotói körnek, akik a festményekkel egy különleges projekthez kapcsolódtak. A nárciszos kollekciót most Sárospatakon mutatták be A Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a Rajztanárok Zempléni Alkotó Köre segítségével. A megnyitón Anna Simkulicová, a Podvihorlatská Paleta kör tagja mesélte el, miért is a nárcisz a fő téma a festményeken.

„Szlovákiában a múlt évben 25. évfordulóját ünnepelte a Rákellenes Liga „Nárcisz nap” projektje. Ez nem szól másról, mint hogy a szervezők egy karitatív gyűjtéssel próbálják támogatni a rákbetegek gyógyulását és egyben egy kis ismeretterjesztéssel is szolgáltatnak, miként is lehet ezzel a betegséggel  megküzdeni, hogy lehet eljutni a gyógyulásig és hogy mégis hogyan lehet egyáltalán a rákos megbetegedéssel együtt élni.

A karitatív gyűjtés jótékonysági célú, de mi is szerettünk volna ehhez valamivel hozzájárulni. A nárcisz festéssel összefogtuk a képzőművészethez valamilyen formában vonzódó onkológiai pácienseket és próbáltuk őket bevonni egy alkotói munkába. Festőművészek segítettek nekik abban, hogy különböző festési technikákkal ismerkedhessenek meg és ezáltal egy relaxációs lehetőséget kínáltunk fel a betegeknek.

A nárcisz lett a Rákellenes Liga szimbóluma. Ez egy tavaszi virág, amely az újjáéledés szimbóluma.

Öt év alatt nőtt meg ekkorára a kollekció, melybe a világ számos pontjáról érkezett festmény. Azzal, hogy ezt a kollekciót kiállítjuk, felhívjuk a figyelmet a nárcisz napnak a jelentésére, együtt érzünk és empátiával fordulunk a rákbetegek felé és figyelmeztetjük az embereket, hogy időben keressék fel orvosaikat!” – mondta Anna Simkulicová.

A képeket ezt követően H. Németh Katalin grafikusművész elemezte.

A kiállítás megnyitóján közreműködtek még a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanítványai és pedagógusa is, akik zongorán adtak elő két művet.

Feltöltő

Fel