Internetezz biztonságosan!

Az Európai Unió kezdeményezésére az adott év második hónap, második hetének, második napja a „Biztonságos Internet Nap”. Az esemény célja, hogy felhívja a szélesebb közönség figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Ebből az alkalomból a Sárospataki Rendőrkapitányság körözési- és bűnmegelőzési előadói – Sütő Barbara, c. r. főhadnagy és Palatinusz Attila c. r. zászlós, iskolarendőr – a helyi általános és középiskolákban tartottak előadásokat.

„Munkatársaink az előadások során felhívták a figyelmet arra, hogy milyen csapdákat is rejt az internet. Korunk nagyszerű találmánya ez, de fontos tudnia a gyermekeknek, hogy mennyi veszélyt és buktatót is tartogat magában az internet világa. Elmondtuk nekik, hogy figyeljenek oda a számítógépeik és okos eszközeik megfelelő védelmére, használjanak vírusirtókat és tűzfalat. Válasszanak az egyszerű jelszavak helyett minél bonyolultabbakat, melyekben számok és különleges karakterek is vannak. Kértük őket, óvatosak legyenek a chat oldalakkal is, ne adják ki személyes adataikat, főleg ne bankszámla számukat és tartózkodási helyüket sem, mivel nem tudják ténylegesen ki ülhet a másik számítógép mögött. Általában idősebbek fiatalabbnak adják ki magukat olyan oldalon, ahol nincs kamerás kép, így kiemelten kértük őket, hogy ne találkozzanak vadidegen emberekkel. Sajnos könnyen becsapják a gyerekeket ezeken az oldalakon (is).  Kollégáim felhívták a figyelmet még a közösségi oldalak hátrányaira és kockázataira is. Bízunk benne, hogy hasznos információkkal és tanácsokkal láttuk el a gyermekeket, akik megfogadják majd ezeket!” – nyilatkozta Bacsó Tibor, a rendészeti osztály vezetője.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában tartott előadást a tanárok is hasznosnak tartották.

„Tapasztalatom szülőként és pedagógusként is az, hogy a gyermekek az interneten nagy veszélynek vannak kitéve. Azonban lehet, hogy nem is a nekik kellene felhívni erre a figyelmüket, hanem a szülőknek, akik manapság egyre korábban és eléggé felelőtlenül adják a gyerekek kezébe az eszközöket, amelyek lassan mindegyike képes lesz hozzáférni az internethez. Sokszor nem csak a gyerek kíváncsisága vezet a bajhoz, hanem a kéretlen tartalom is megtalálja őket könnyen. Éppen ezért célszerűnek tartanám a szülők felvilágosítását is.

Nagyon hasznos volt a Sárospataki Rendőrkapitányság előadása. Ha egy egyenruhás mesél a bűnesetekről, a veszélyekről, azt valahogy sokkal komolyabban veszik a gyerekek, mintha mi, pedagógusok mondanánk el nekik. Ez a téma pedig nagyon felkapott a diákság körében, szinte mindannyian érintettek benne, fontos tudniuk, milyen veszélyeknek vannak kitéve és ezek ellen hogyan védekezhetnek az internet világában!” – mondta Kiss Norbert, pedagógus.

A diákok az előadóktól hasznos tanácsokat és ötleteket kaptak annak érdekében, hogy okos eszközeiket hogyan tudják biztonságosan használni illetve hogy hogyan ne váljanak internetes csalók áldozataivá.

Feltöltő

Fel