Digitális jövőnk gyermekszemmel: országos versenyen hatodik helyezést értek el a refis diákok

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma digitális történetmesélő pályázatot hirdetett Digitális jövőnk címmel. A zsűri a döntését szakmai szempontokra alapozta (tartalom, technikai megoldások, kreativitás, tudatosság megjelenítése, tájékozottság növelése stb.), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás volt-e. A pályázatra közel 70 munka érkezett be az ország minden területéről. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának, Általános Iskolájának és Diákotthonának tanulói az országos versenyen a hatodik helyezést érték el és 10.000 forint pénzjutalomban is részesültek. A csapat tagjai: Körmendi Alexandra, Kovács Gyöngyi, Mester Jázmin, Nagy Attila Botond és  Stofán Ferenc voltak, felkészító Csikó Szilvia.

Az ünnepélyes díjátadót 2018. február 6-án tartották a Microsoft Magyarországi Székházában. A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában –, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. Az EU SIP-programjának hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: “Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

A rendezők hazai intézményeket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is meghívták az eseményre. A téma szakértői megvitatták, hogy a fiatalok online tevékenységében mi a példaértékű, mi a hasznos tapasztalatokat cseréltek, ötleteket adtak egymásnak A rendezvény ideje alatt élő online bejelentkezések voltak, így Szegedről a Szent-Györgyi Albert  Agórából és a hazai SIP európai uniós partnereitől is, többek között Ausztriából. A szervezők életre hívtak egy  „Live Library”-t – élő könyvtárat – is, ahova olyan területekről hívtak meg szakértőket hogy véleményt cseréljenek, megosszák egymással a tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevő Az idei SID programjához csatlakozott az Új Nemzedék Központ is, az érdeklődők gyerekek kipróbálhatták a SIP egyik oktatója által kifejlesztett  interaktív társasjátékot is.

Csikó Szilvia

Feltöltő

Fel