BabyPicasso – A kibontakozó művészet kisgyermekkorban – a Baba-mama klubban

Csütörtökön délelőtt babagőgicséléstől és vidám beszélgetéstől volt hangos könyvtárunk gyermek-részlege. A baba-mama klub januári összejövetelén vendégünk Jaskó Beatrix tanító volt, akivel a kibontakozó művészetről beszélgettünk baba- és kisgyermekkorban.

A rajzolás fejlődése hatalmas utat jár be, míg a firkától eljut a valósághű ábrázolásig. A gyermeknek kezdetben még az is gondot okoz, hogy miként végezze a rajzoláshoz szükséges mozgásokat, majd ahogy ezt megtanulta, válik képessé arra, hogy érzéseit, majd később gondolatait is megjelenítse rajzában. Mivel ez egy igen sok részképességet igénylő feladat, ezért fontos, hogy a gyermeknek ezen a módon is legyen lehetősége arra, hogy kifejezze magát, és játékosan gyakorolja mindezeket. Ezt pedig igen könnyű biztosítani: elég, ha a szülő papírt és rajzeszközt ad gyermeke kezébe.

A rajzolás fejlődése meghatározott gyermekkori életszakaszokhoz köthető. Az első korszak az úgynevezett firkakorszak, ami a baba nyolc hónapos korától egészen négyéves koráig tart. Ebben az időszakban készülnek a gyermek azon jellegzetes firkái, amiket oly nehéz elfeledni azoknak, akik egyszer látták. Sok formájuk van, kezdve az egyszerű hajlított vonalaktól, egészen a gomolyag- és cikkcakk firkáig, így rájuk nézve láthatjuk, miként fejlődik a gyermek kézügyessége és ábrázolóképessége. A firkakorszak második nagy egysége a negyedik életévig tart. Ebben az időszakban sem beszélhetünk még szándékos ábrázolásról, de a különböző alapfirkákat a gyermek egyre nagyobb ügyességgel kapcsolja össze, majd a harmadik életév környékén megjelenik a rajzok névadása is. Négyéves kor után a legdöntőbb változás, hogy a kisgyermek szándékosan kezd rajzolni, igyekszik bizonyos formákat megragadni, bár még nem javít azokon, hogy közelebb kerüljön a jó ábrázolás eléréséhez. Négy- és hatéves kor közt a gyermek számára az egyik legkedvesebb foglalatosság a rajzolás lesz, ezért nagyon el tudnak mélyülni benne.

Vendégünk saját tapasztalatain keresztül, gyermekei által rajzolt képeivel illusztrálva ismertette meg a mamákat és a babákat az alkotás örömének felfedezésével. Sok tippet, jó tanácsot, bíztatást kaptak az anyukák ahhoz, hogy bátran engedjék a gyermekeiket alkotni. Ez a tevékenység mamáknak is babáknak is közös örömforrás lehet. A vendégünk által hozott rajztábla és filctollak, zsírkréták hamar felkeltették a babák figyelmét és egymástól ellesve a mozdulatokat firkálni, rajzolgatni kezdtek. Óriási élmény volt, amikor a vízfestést kipróbálva megtapasztalhattuk a felhőtlen örömmel való festést. Beától megtudtuk, hogy a babák számára hol és milyen eszközöket célszerű keresnünk és beszereznünk az alkotáshoz. Az anyukák kérdéseikre is választ kaptak Beától a témával kapcsolatban. Jó hangulatú játékkal és kötetlen beszélgetéssel zajlott a délelőtt, majd nagyszerű élményekkel és sok új tapasztalatot szerezve térhettek haza a mamák és babucik a foglalkozásról.

Februárban újból találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes
könyvtáros

Feltöltő

Fel