Rendezvénysorozat Sárospatakon a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulója ünnepségsorozatának nyitó rendezvénye a Magyar Kultúra Napjával kezdődött, melyhez szorosan kapcsolódtak már az elmúlt héten is rendezvények.

Ilyen volt például, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 20-án és 21-én ingyenes matiné vetítéseket tartott A Mozi.

Szombaton az Egy kupac kufli című magyar animációs film kínált a kisgyermekes családoknak közös hétvégi kikapcsolódást. Másnap az elmúlt év legsikeresebb és a közönség által legkedveltebb magyar produkció, a Kincsem című történelmi film került bemutatásra. Mindkét vetítésre nagy volt az érdeklődés a nézők részéről.

 

Január 22-én magára, a Magyar Kultúra Napjára emlékezett meg a város.

A Művelődés Háza és Könyvtárában megtartott városi ünnepségen Csatlósné Komáromi Katalin köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédet Dr. Galik Gábor, a Miniszterelnökség Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Főosztályvezetője mondott volna, ám budapesti teendői miatt gondolatait Aros János tolmácsolta.

Tisztelt Ünneplő Közönség!

Az elődök tiszteletéről és a gyermekek, unokák jövőjébe vetett hitről ad hírt, ha egy közösség épít, vagy meglévő tereit rendbe hozza. Régen elvesztünk volna a történelem útvesztőiben, ha kultúránk, nem lenne az, ami: magyar és európai kultúra, nem lettek volna templomaink, műemlékeink, olyan helyeink, épületeink,  és olyan Városaink, ahol most is vagyunk.

Mint minden ünnep, így ez is lehetőséget teremt számunkra, hogy a mindennapok küzdelmeihez, erőfeszítéseihez erőt gyűjtsünk. Erőt, nem fizikális, hanem főként Lelki értelemben. Az ünnepek hozzájárulnak ahhoz a jó értelemben vett otthonosságérzéshez, amely az országot, ahol élünk, a hazánkká teszi.”

Ezután a polgármester mondott köszöntőt.

“Himnuszunk születése napját, január 22-ét, legújabb kori történelmünk avatta a Magyar Kultúra Napjává. Ez az a nap, amikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb közös kincsünkről, arról, amely jelzőjét és minősítését adhatja létünknek, amely megkülönböztet bennünket más népektől. Ez a magyar kultúra. Nem különb és nem több, mint más nemzetek kultúrája, de földrajzi és történelmi helyzete által különös státusú: a velünk együtt élő népek felelősséggel gondozott kultúrájának megőrzésében betöltött szerepe által. A magyar kultúra életünk érdekében kifejtett cselekvés és nemzeti azonosságtudat egyszerre. A kulturális hagyomány és érték – amelyet történelmünk során létrehoztunk – ad igazolást fennmaradásunkhoz. Ebben a folyamatban nemesedett kultúránk őrizte meg a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, keze által formált eszközöket, a kastélyok és kúriák szervező erejét és műveltségét. És mindenekelőtt talán a legfontosabbat az anyanyelvet, amely egyformán szól mindenkihez, s amelynek megkülönböztetett szerep jutott és jut az életünkben.

Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé. Nem csak a magyar sors, magasztos történelmünk viharos évszázadai sejlenek föl gyönyörű himnuszunkban, hanem a nép által átörökített, megőrzött – tudatunkban folytonosan jelenlévő és belőle építkező – kultúra is. Ezer esztendővel ezelőtt Szent István királyunk sorsfordító döntésével – a koronázással – a keresztény Európa irányába jelöltetett ki a magyarság útja. Egy évezred itt Európában, amióta a világ – mint részére – figyel ránk!…”

Aros János szavai után Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Színház művésze, “Magyar vagyok” című műsorát láthatta és hallhatta a közönség, majd átadásra került a Ködöböcz József díj, melyet Darmos István vehetett át, a Közszolgálati Díjat 2018-ban Dr. Cserkúti Sándornak ítélte oda a képviselő-testület, végezetül pedig Pécsvárady Botond közéleti díjban részesült Klima János. Ezután Bordás István adta át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kultúrájáért díjat Csorba Csabának, a Sajószentpéteri Kulturális Központ igazgatójának és a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhelynek.

Az ünnepséget a Bodrog Néptáncegyüttes színvonalas műsora zárta.

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat záró eseménye a mai Szavalóverseny volt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezte a “Magyar Kultúra Napja” alkalmából  a Művelődés Háza és Könyvtára hagyományos szavalóversenyét. Felhívásukra 28 tanuló jelentkezett, a helyi és a kistérségi települések iskoláiból. A verseny résztvevői a kortárs és a klasszikus irodalom költeményeiből egyaránt választottak verset.

A zsűri tagjai: Dr. Toma Kornélia, az Eszterházy Károly Egyetem docense és Eiben Györgyné, nyugdíjas pedagógus. A tanulók két korcsoportban részesültek elismerésben.

A díjazottak:

5-6. osztály                                                      

I. Braun Lili

II. Iván Liliána

III. Soltész Stella Lili

7-8. osztály

I. Tóth Roxána Marianna

II. Erdei Boglárka

III. Sándor Ármin

III. Gergácz Éva Emese

Különdíj:

Molnár Dzsenifer, Séra Korina és Garai Réka.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!

Feltöltő

Fel