A cél, hogy a gyermekek a természetben gyűjtsenek élményeket

Révész Máriusz, aktív kikapcsolódásért felelős Kormánybiztos tájékoztató előadást tartott Sárospatakon a köznevelési intézmények vezetőinek és a helyi diáksport egyesületek képviselőinek. Előadásában felvázolta a térségünkben várható fejlesztéseket, melyek várhatóan hatással lesznek a természetjárásra, a kerékpáros-, vízi-, és lovas turizmusra is. Mindezeken túl pedig szót ejtett a verseny- és szabadidősport lehetőségeinek bővítéséről a lakosság és a köznevelési intézmények tanulói számára, de beszámoló hangzott el az idei évi és a Kormánybiztos által szervezett vándortáborról is.

A Kormánybiztos véleménye szerint manapság a fiatalok sajnos a telefonjuk nélkül sehová sem indulnak el és otthon is egyre több időt töltenek a számítógép és az internet előtt. Elsődlegesen ott szereznek élményeket, ami – mint a Kormánybiztos elmondta – nem a legjobb dolog. Véleménye szerint meg kell teremteni a gyermekeknek a természetben azokat a lehetőségeket és programokat, amelyek visszacsábítják őket a „kinti világba”. Pontosan ezért fogtak össze civil szervezetekkel és önkormányzatokkal, hogy közösen ötleteljenek és a létrejött elképzeléseket meg is valósítsák, melyeket az állam is támogat.

„Hogy a gyermekeknek élmény legyen a természetben eltöltött idő, fontos fel és megújítani az ott fellelhető turista házakat is. Szeretnénk elérni, hogy a gyerekek ne cikinek érezzék ha oda mennek, hanem hogy ez egy nagyon is jó dolog. Hogy ne azzal dicsekedjenek a barátaiknak, hogy egy újabb szintet léptek a számítógépes játékban, hanem hogy a szüleikkel hétvégén átbiciklizték a Zemplént és mennyi érdekes dolgot látott. Éppen ezért olyan élményeket, kalandokat kell felkínálni a gyermekeknek, amelyek vetekszenek a számítógép nyújtotta világgal és játékokkal. A természetjárások során a gyerekek megismerhetik Magyarországot, sokkal erősebb kötődés alakulhat ki bennük hazájuk iránt. Ha pedig közösségben élik át ezeket, az még jobb!

A zempléni térségben fantasztikus dolgok rejlenek. Itt van a Bodrog, itt vannak a hegyek, gyönyörű várak és kulturális emlékek és persze a Tokaji bor. Egyértelmű tehát, hogy elképesztő adottságai vannak ennek a vidéknek és büszkék lehetünk rá, hogy itt is beindult a turizmus, az idegenforgalom. Éppen ezért kormánybiztosságunk a maga eszközeivel szeretné segíteni a régiót, hogy ezen az úton tovább haladjon és dinamikusan fejlődhessen. Ha ügyesen csináljuk, akkor sikerül elérnünk hogy az ideérkező családok ne csak egy hétvégét, hanem akár egy egész hetet is itt töltsenek.

A jövő évben szeretnénk egy Sárospatak-Tokaj-Tolcsva kört kialakítani, mely biciklivel lesz majd körbetekerhető. Bízunk benne, hogy a kerékpáros turizmust – ami a Zemplénben már most is erős – még jobban fellendítené. Később pedig további útvonalakban is gondolkodunk” – mondta a Kormánybiztos.

Révész Máriusz azt is elmondta, hogy szeretnének elkészíteni egy egységes táblarendszert a kerékpárutakon az egész országban, el akarják érni, hogy a KRESZ jobban kitérjen a biciklisekre és védelmükre (pl. megfelelő oldaltávolság előzéskor) és egy kerékpáros oktató könyvet is létre szeretnének hozni iskolás gyermekek részére. De a munkájuk nem áll meg a kerékpáros turizmus fejlesztésében. A zempléni térségben is több fejlesztést véghez visznek, illetve idén 10.000 gyermek részére vándortábort szerveznek és tervezik rendbe tenni az erdei szálláshelyeket is országszerte.

A délutánon szót kapott még Aros János, Sárospatak polgármestere és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is. Mindketten üdvözölték a térségben megvalósuló fejlesztéseket és együttműködésüket, támogatásukat fejezték ki a Kormánybiztos felé.

Feltöltő

Fel