Összefoglaló a decemberi képviselő-testületi ülésről

Sárospatak Város Önkormányzatának december havi képviselő-testületi ülésének legfontosabb napirendjeiről, Sikora Attila, alpolgármester számolt be.

„A hagyományokhoz híven a decemberi képviselő-testületi ülésünk elején kerültek átadásra a Jó tanuló- jó sportoló díjak. Idén I. kategóriában Fekete Gyöngy és Poroszka Zsófia, míg II. kategóriában Csorba Réka és Budai Réka vehetett át elismerést. A díjak átadása után megjutalmaztuk a város karácsonyi üdvözlőlap pályázatának nyerteseit és megköszöntük a 2018-as naptár fotósainak munkáját is. Csak ezeket követően kezdődött meg a testületi ülés.

Első napirendi pontként tárgyaltuk a 2017-es év költségvetéséről szóló rendelet módosítását. Ez a pont örömmel töltött el mindannyiunkat, hiszen az év eleji kezdéshez képest az év végére egyenesbe jött az Önkormányzat. Korábban beterveztünk egy több, mint 590 millió forintos állami támogatást, ám most év végére ebből 85 millió forintos plusz keletkezett. Ennyi tartalékunk jött össze a következő évre. A nagymértékű változást a több, mint 500 millió forintos derogációs program ÁFA befizetésének elmaradása eredményezte (ezt terveztük be „hiánynak” év elején). Ezt kivezettük a költségvetésből, így keletkezett a plusz, amely ritkán fordul elő.

Következő napirendben a hulladékgazdálkodásról volt szó, az erre vonatkozó új önkormányzati rendelet elfogadásáról tárgyaltunk. Mint ismeretes, 2018. január 1-től átalakul a szemétszállítás rendszere nem csak itt, hanem országos szinten is. Az itteni három szolgáltató egy konzorciumba fog tömörülni, melyet innentől Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft-nek fognak nevezni. Önkormányzatunknak ezt az új megalakulást kellett elfogadnia. Fontos megemlíteni, hogy ugyan azok a járművek végzik majd a szemétszállítást amelyek eddig is és az időpontok sem változnak. A szemétszállítás díja változatlan marad, megmarad a sárgakukás szelektív és a zöldhulladék szállítás is, mely ezentúl gyakoribb lesz majd. Az üvegeknek egy külön szállítási rendszert fognak kialakítani, valamint az otthon keletkezett üveghulladékokat háztól fogják elvinni.
Néhány dolog változik majd a rendszerben, például a lomtalanítás rendszere. Eddig egy évben egyszer volt ingyenes a városban, most azonban ez megszűnik és minden lakos maga kérheti külön, az általa választott és bejelentett időpontban a lomtalanítást. Ez is ingyenes lesz, egy lakos egy évben kétszer kérheti majd a szolgáltatótól ezt. Így nem lesz „lomizás”, mely az egész várost feltúrta ilyenkor.

Egy törvényi változás következtében 2017. december 31-ig el kellett készítenie minden településnek az úgynevezett Településképi Arculati Kézikönyvét. Ennek elfogadására került sor a testületi ülésen. Főépítész úr kidolgozta, majd a lakossággal is egyeztettek fórumokon és több felületen is, majd megkapta a kézikönyv a végleges formáját. Természetesen ez később továbbra is változtatható lesz, tehát ha van valakinek hozzáfűzni valója, azt nyugodtan megteheti.

Tárgyaltunk a köztemetők rendjéről is. Egy több éves adósságunknak tettünk eleget azzal, hogy a sárospataki köztemető működéséről és üzemeltetéséről döntöttünk. Köztemető csak olyan temető lehet, amely az önkormányzat tulajdonában van, Patakon ez a Végardón található temető. Az üzemeltetést a Kommunális Szervezetnek adtuk át.

Beszámolót hallgattunk meg az Integrált Településfejlesztési Stratégia végrehajtásáról is. 2016-ban 12 darab TOP-os pályázatot nyújtottunk be, ezek eredményeiről  számoltunk be. A 12-ből 10 nyertes pályázatunk lett, illetve még van pár, ami más pályázati lehetőségekben valósul meg, de vannak célzott kormányhatározat által eldöntött pályázataink is. A következő három év fejlesztései nagy előrelépések lesznek, összességében több, mint 14,5 milliárd forintot nyertünk ezek megvalósítására.

A közétkeztetésről szóló Szolgáltatási Keretszerződés módosítását kérte a szolgáltató. A jövő évben olyan béremelések várhatóak a minimálbérben, melyeket nehezen tudnak kigazdálkodni, így egy 10%-os áremelést kértek. Ez a gyermekétkeztetést nem befolyásolja majd, viszont a Makkhetes Éttermet, a Strandbüfét illetve a rendezvényszervezést igen. Az áremelés 2018. januárjától lép érvénybe.

Döntött a testületünk az önkormányzat tulajdonában lévő tavak használati jogáról, haszonbérleti szerződéséről is. Öt tó ismét a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület kezelésébe kerül. A korábbi években jó gazdái voltak a tavaknak, nagyszerű és komoly munkát végeztek, így nekik ismét haszonbérbe adtuk a tavakat.” – nyilatkozta Sikora Attila.

Feltöltő

Fel