Átadták a felújított Erdélyi János Általános Iskola épületét

Idén nyáron – a város egy nyertes pályázatának köszönhetően – az Erdélyi János Általános Iskola (új nevén B-A-Z. Megyei EGYMI Sárospataki Tagintézménye) épületében komoly energetikai felújítási és korszerűsítési munkálatok kezdődtek meg. A beruházás szerencsére szeptemberre befejeződött, ám az intézmény ünnepélyes átadására most decemberben került sor.

A megjelenteket Kis Márta, az intézmény vezetője köszöntötte. Beszédében kitért az iskola múltjára és a most megvalósult eredményekre is.

„Az épület 20 éve szolgálja a különleges bánásmódot igénylő gyermekek nevelését-oktatását. Az itt eltöltött évek alatt több probléma is felvetődött. Elavult és tönkrement kazánok cseréje, a fűtésrendszer hibája, a lapos tető sem bizonyult jó megoldásnak, a nyílászárók rosszak voltak és a hőszigetelése sem volt megoldva az intézménynek. Szerencsére ez most megoldódott.

Amikor megtudtuk, hogy a város vezetése az iskolánk felújítására tervez benyújtani egy pályázatot, mérhetetlenül boldogak voltunk. És most, hogy ez meg is valósult, még annál is boldogabbak vagyunk. Megtörtént az épület hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a rendkívül rossz állapotban lévő lapos tető javítása. Korszerűsödött a melegvíz-ellátás, a fűtésrendszer. Kicserélték az aggasztó állapotban lévő kazánjainkat. A neonvilágítást LED-re cserélték. Úgy látom, hogy a megszépült iskolánk az itt dolgozó pedagógusokat is inspirálja.

Az igazgató szavai után Aros János számolt be néhány fejlesztési munkálatról, majd magáról a mostani beruházásról is szót ejtett.

„Az az energetikai korszerűsítési pályázat, melyből most megújult az iskola összesen több, mint 240 millió forint volt. Ebből a pályázatból újult még meg a Gondozási Központ két épülete és az Újbástya is. A beruházás során az Erdélyi János Általános Iskola épületét hőszigetelték, modern nyílászárókkal látták el, a fűtést korszerűsítették, új kazán került beépítésre és napkollektorokkal látták el az épületet, amely sajnos az átadás óta nem volt felújítva. Az a színvonalas oktatói munka pedig amely itt zajlik, megérdemelte már, hogy az épület is megfelelő állapotú legyen.” – mondta a polgármester.

Ezt követően az egyházak képviselői megáldották a felújított intézmény épületét, majd az iskolában tanuló diákok rövid, karácsonyi előadását láthatták a jelenlévők. Az esemény végén pedig Donkó József, a Sárospataki Tankerületi Központ igazgatója, a Lámpás az Oktatásért Alapítvány nevében 300 ezer forintot nyújtott át Kis Mártának, mellyel az intézmény felújítását támogatják.

Feltöltő

Fel