Adventi kórushangverseny

Idén is megtartották a sárospataki kórusok a már hagyományos Adventi kórushangversenyt A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében. A már megszokott Advent harmadik vasárnapja helyett most már a második vasárnap délután sor került a koncertre. December 10-én a városban működő énekkarok közül hat kórus jött el, hogy megörvendeztesse és segítse a Karácsony szent ünnepére való ráhangolódását annak a szép számú érdeklődőnek, aki jelen volt az ünnepi alkalmon.

A hangversenyt az intézmény igazgatója, Csatlósné Komáromi Katalin Karácsonyt és Kodályt idéző gondolatai vezették be, majd a Református Általános Iskola diákjainak kedves műsorával indult a program. Mindig öröm ilyen sok éneklő gyermeket látni és hallani, s csak remélni lehet, hogy azok a gyermekek akik most ilyen lelkesen és szépen énekeltek, megtartják felnőtt korukra is az éneklés szeretetét, s ha már kikerülnek az iskolapadból, akkor is megmaradnak a kóruséneklés mellett. Köszönjük nekik és felkészítőjüknek Takács Zoltánnénak ezt az örömteli, szívből jövő előadást.

Őket a Bazilika Laudate Énekegyüttese követte, melyet megalakulása óta Fedorcsák Katalin vezet, aki most nemcsak kórusvezetőként, de két karácsonyi ének feldolgozásával szerzőként is bemutatkozott énekegyüttesével.

Harmadikként a Református Templom Énekkarát hallhatta a közönség, Dr. Takács Andrásné dirigálásával. Ők is minden éven jelen vannak ezen a hangversenyen a kezdetek óta.

A Gaudium Musici Női Kamarakórus kis létszáma ellenére a már megszokott magas színvonalú előadással örvendeztette meg a hallgatóságot. Tőlük a gregorián hangzástól a Jingle bells-ig hallhattunk énekeket nagy örömünkre. A Gaudium vezetője Dr. Kelemen Judit és együttese évről-évre változatos összeállítással és színvonalas előadással örvendeztet meg minket. Szívesen hallottunk volna többet is, de ők műsorukat a szervezők kérésére lerövidítették, mert a gyertya gyújtás most 17 órakor kezdődött, e miatt a hat kórusnak mindössze egy óra állt rendelkezésére.

A női kamarakórust a Református Kollégium Kórusa követte, akik már megjelenésükkel tekintélyt parancsoltak, hisz a koncert legnagyobb létszámú kórusát üdvözölhettük a színpadon. A kórus magját a Református Gimnázium diákjai adják, de teológusok és oktatók is erősítik az együttest. Bereczki Róbert karnagy irányításával Gárdonyi Z., Dvorak, Mendelssohn és J.S. Bach egy-egy műve mellett egy lengyel karácsonyi ének is elhangzott szép, változatos műsorukban.

A hangversenyt A Művelődés Háza Kamarakórusa rövid műsora zárta, melyben elsőként egy XV. századi antifona, majd Elgar: Ave Maria, ezt követően Horváth Márton Levente: O salutaris hostia c. művei hangzottak el. Befejezésül egy közismert dallamú művet hallhatott a közönség, az O Holy Night-ot. A kórust immár három éve Dr. Sándor Zoltán vezeti, s mint ahogy ezt a most énekelt művek is mutatják, folyamatosan épül az új repertoár.

A hangversenyt követően az előadók és a közönség egyaránt részt vettek a második adventi gyertya ünnepi meggyújtásán a Makovecz téri nagy Adventi koszorún.

Stumpf Gábor

Feltöltő

Fel