80 millió forintból újul meg a Rendelőintézet egynapos sebészeti műtője

Eszközfejlesztés, a műtéti technológia és maga az egynapos sebészet műtője is megújul Sárospatak Város Rendelőintézetének. 80 millió forintot nyertek egy pályázaton. A támogatási szerződést hamarosan aláírják, a kivitelezés körülbelül 8 hónapig tart majd. A részletekről Bereiné Dr. Jakab Beáta, intézményvezető számolt be.

„Egy EFOP pályázat járóbeteg szakellátások fejlesztésére volt kiírva. Ennek keretében Sárospatak Város Rendelőintézete 80 millió forint értékben pályázott az egynapos sebészetének a korszerűsítésére. Örömmel jelenthetem be, hogy a pályázatot megnyertük! Ennek köszönhetően megújul az egynapos sebészeti műtőnk. Időszerű már, hisz 2012/2013-ban került átadásra a műtő. Szeretnénk egy magasabb szintre emelni és fejleszteni, hogy olyan műtéti eljárásokat is el lehessen benne végezni – mint például az artoszkópos műtéti technika -, amelyek egyenlőre nem jellemzőek a térségünkre. Ezzel szélesebb körben tudjuk majd az egynapos sebészeti eljárás keretében végezhető műtéteket végezni.

A pályázatból az eszközöket tudjuk fejleszteni, maga a műtéti technológia is fejlődik minden szakmánkban, egy képerősítő rendszer (röntgen) kerül beszerelésre, illetve ennek a teljes infekciókontroll háttere megújul. Központi gázt és szívóegységet vezetnek be nem csak a műtőbe, hanem a kórtermekbe is.

Bereiné Dr. Jakab Beáta azt is elmondta, hogy a Rendelőintézet egynapos sebészetére egyre többen jönnek nem csak a sárospataki járás területéről, hanem már megyén kívülről is. Több területen is végeznek műtéteket (szemészet, sebészet, traumatológia, szülészet-nőgyógyászat), de nagy az igény másfajta beavatkozásokra is. Mint kiderült, a  betegek pozitívan állnak az ilyesfajta kisműtétekhez, mivel a műtétek rövidek és ezután otthon gyógyulhatnak, így minél kevesebb időt esik ki a személy a megszokott napi életéből. Éppen ezért van az egynapos sebészet.

Feltöltő

Fel