A Sárospataki Rendőrkapitányság lakossági hírlevele

5 dolog, amit ha betart, boldogabb lesz a Karácsonya!

 

Karácsony közeledtével az üzletek csalogatják, hívogatják a vásárlókat ünnepi ajánlataikkal. A vásárlási láz egyre magasabb, mihamarabb szeretné mindenki beszerezni az ajándékokat. A nagy igyekezetben a vásárlók kevésbé figyelnek értéktárgyaikra és jellemző módon nagyobb pénzösszegekkel indulnak útnak, majd értékes meglepetésekkel pakolják meg autóikat.

A készülődés pillanatait a potenciális elkövetők is várják, mivel számukra a december jól jövedelmező munkával telik.

Fogadjanak meg 5 jó tanácsot annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá a karácsonyi vásárlások során.

 

  1. A jármű utasterében ne hagyjon semmit, hiszen az a bűnelkövető figyelmét odavonzhatja!

A gépkocsival történő bevásárlás során az utastérben hagyott tárgyak nincsenek biztonságban. A boltok parkolóiban tolvajok lehetnek, akik csak erre az alkalomra várnak. Az autó ablakait betörve, vagy a gépkocsi zárját feltörve pillanatok alatt jutnak be az utastérbe, ahonnan könnyen mozdítható, értékes dolgokat lopnak el. A gépkocsi csomagtartójába se hagyjon komolyabb értéket, hiszen az nem értékmegőrző. Parkoljon lehetőség szerint arra kijelölt helyen, illetve kivilágított területen. A gépjármű minden ajtaját zárja le. Amennyiben van, használja a riasztót és más védelmi eszközt. Mindig győződjön meg a gépkocsi zárt állapotáról, mielőtt elindul, illetve nézze körbe járművét nincs-e azon bármi behatolásra utaló sérülés.

 

  1. Az értékeit belső zsebbe helyezze el és csomagjait olyan helyre tegye, ahol szemmel tudja tartani!

Lehetőség szerint kerülje el a zsúfolt tömeget, mert ezeken a helyeken észrevétlenül emelhetik el értékeit a kabát, vagy táska külső zsebeiből.

Tegye különböző helyekre pénztárcáját, iratait, kulcsait, mégpedig ha lehet, belső zsebbe. Csomagjait tartsa szemmel, legyenek azok testközelben. Táskáját, pénztárcáját ne hagyja a bevásárló kosárban vagy a pulton még rövid időre sem. Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigye magával, vagy fizessen bankkártyával.

 

  1. A PIN kódot ne tárolja a bankkártyája mellett!

Nem lehet elégszer ismételni, hogy PIN kódot ne tartsanak a bankkártya közelében. Manapság legalább 5-10 jelszót, kódszámot kellene észben tartania egy átlagembernek. Nem csoda tehát, ha elfelejti, összekeveri azokat. Ennek elkerülése érdekében inkább a telefonjukba írják be a négyjegyű kódot, lehetőleg úgy, hogy ne lehessen tudni, hogy az mihez tartozik.

Javasolt még a kártya hátoldalán, az aláírás mező mellett található, három számjegyből álló CVC (Card Validation Code – kártyahitelesítő kód) azonosító megjegyzése és lekaparása. Amennyiben ezt elmulasztja, a bankkártya eltulajdonítását követően az elkövető szabadon vásárolhat vele az interneten. Ezen kívül célszerű a banknál napi vásárlási limitet beállítani a bankkártyára, illetve előfizetni a vásárlás esetén küldött SMS szolgáltatásra. Ezeken kívül javasoljuk, hogy kössenek szerződést bankjukkal internetes vásárlás esetén egy külön – minden alkalommal egyedileg generált – biztonsági kód SMS-ben történő küldésére, melyet a tranzakció előtt kell megadnia a webes felületen.

 

  1. Olyan esetben, ha a támadó erőszakot alkalmaz, vagy helyez kilátásba, inkább adja át az értékeit!

A legfontosabb érték az élet, ezért ha rablás áldozatává vált, ne próbáljon ellenállni. Az elkövető felfokozott lelki állapotban van a cselekménye elkövetésekor, ezért meggondolatlanul cselekszik. Éppen ezért próbáljon meg higgadt maradni, az ellenállás a támadó agresszivitását tovább fokozhatja. Amennyiben testi épsége veszélyben van – és nincs menekülési lehetősége –, ne habozzon, adjon át az értékei közül valamit a rablónak. Ha teheti, figyelje meg támadóját, hogy később személyleírást tudjon róla adni. A személy kinézete, arca, testalkata, beszéde, ruházata, a menekülésének iránya, az elkövetés eszköze mind-mind értékes információ a hatóságok számára.

Annak érdekében, hogy ne váljon rablás áldozatává, közterületen kerülje el az elhagyatott, rosszul kivilágított helyeket. Hazafelé tartva az otthona bejáratához érve kulcsait előre vegye kezébe és ne az ajtó előtt állva keresse csomagjai között. Gyalogosan közlekedve, ha azt észleli, hogy követik, menjen be egy üzletbe, vagy szálljon fel tömegközlekedési járműre.

 

  1. Karácsony okosan – online átutalási tippek.

Az ünnep előtti időszak vásárlásai ma már nemcsak az üzletekben folynak, hanem egyre inkább az interneten biztosította különböző csatornákon, melynek sajnos megvannak a veszélyei.

Figyelem! Csalók károsíthatják meg az óvatlan vásárlókat az internetes hirdetési oldalakon. A módszer lényege, hogy a rossz szándékú csalók ingyenesen regisztráció nélkül hirdetnek oly módon, hogy áron alul kínálnak eladásra keresett termékeket. Aki vevőként jelentkezik be hamis ajánlatukra, arra kérik, hogy előre utalja át a vételárat, azonban az adás-vétel tárgyát képező terméket nem küldik el. „Akciós” vételi szándék esetén mindig keressen rá a google keresőben a névre, telefonszámra, mobilszámra, e-mail címre. Az elkövetők gyakran még a nevet sem változtatják meg, így a fórumokon azonnal kiszűrhető a csalási kísérlet. Gyanús körülmény esetén mindig ragaszkodjon a személyes átvételhez.

 

Bűncselekménymentes, Békés Ünnepeket kívánok!

 

Sütő Barbara c. r. főhadnagy
Sárospataki Rendőrkapitányság
Bűnügyi Osztály
Körözési- és bűnmegelőzési előadó

Feltöltő

Fel