Okos eszközök – digitális készségek

Informatikai Napot tartottunk az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán 2017. november 22-én. A Reáltudományok Intézete által szervezett konferencia szervesen illeszkedett abba a több mint két évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozatba, amelynek célja az informatika nevelési-oktatási intézményekben való alkalmazásának aktuális kérdéseivel megismertetni a régió érdeklődő pedagógusait, illetve a sárospataki képző – elsősorban pedagóguspályára készülő – hallgatóit.

Az idei konferencia fókuszába az élet minden területén egyre szélesebb körben alkalmazott ún. okos eszközöket (számítógépek, tabletek, okostelefonok, robotok stb.) és a használatukhoz nélkülözhetetlen digitális készségeket helyeztük.

A Sárospataki Comenius Campus dísztermében Dr. Kelemen Judit oktatási és kutatási főigazgató köszöntötte a megjelenteket. Megnyitó beszédében köszönetet mondott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének a konferencia megrendezéséhez nyújtott anyagi támogatásáért.

A konferencia első előadója, Lengyelné Dr. Molnár Tünde főiskolai docens, az Eszterházy Károly Egyetem Médiainformatika Intézetének igazgatója gondolatébresztő előadásában a digitális kor aktuális kihívásairól, valamint azok megoldási lehetőségeiről beszélt, és ismertette az Eszterházy Károly Egyetemnek a LEGO-csomag oktatási alkalmazását célzó, akkreditált pedagógus-továbbképzési programjait.

Göncziné Kapros Katalin tanársegéd az oktatásban leggyakrabban használt robotokat mutatta be, Stókáné Palkó Mária főiskolai docens pedig egy gyakorlati példát mutatott arra, miként használhatjuk a Bee Bot robotokat az algoritmikus gondolkodás fejlesztésére akár már az óvodáskorban is.

Az ezt követő kávészünetben a résztvevők maguk is kipróbálhatták az előadásokból megismert robotokat.

A szünet utáni első előadó, Dr. Bednarik László főiskolai docens a MAB-akkreditáció előtt álló, jövő szeptembertől indítani szándékozott mérnökinformatikus szak tantervével ismertette meg a hallgatóságot, majd Perlaki Attila mesteroktató a JavaScript tanításának módszertanából adott egy kis ízelítőt a jelenlévőknek.

Az előadások sorát Dr. Nagy György egyetemi docens prezentációja zárta, aki a környezetismeret tantárgy oktatásában javasolt egyensúlyt teremteni a hagyományos és az e-tanulási módszerek között.

Dr. Stóka György levezető elnök, a rendezvényt szervező intézet igazgatója a konferencia zárásaként Vekerdy Tamás ismert író, gyermekpszichológus, pedagógus intő szavait ajánlotta a hallgatóság figyelmébe:

„Tízéves korig sokkal jobb, ha a szülő limitálja a kütyük, így a televízió és számítógép használatát. Éppen azért, hogy a kisgyerekek megtanulják: felhasználói legyenek ezeknek a dolgoknak, ahelyett, hogy ezek a szerkezetek uralkodjanak felettük…”

Feltöltő

Fel