A finn, Suomi-Unkari újságban szerepelt Sárospatak

Finnországban 1981 óta jelenik meg negyedévenként nyomtatott formában a Suomi-Unkari című lap. A most kiadott újságban Sárospataknak is szenteltek egy oldalt.

De hogy miként is került Sárospatak egy ilyen messzi, finn újságba?!

A Suomi-Unkari-t a Finn-Magyar Társaság jelenteti meg negyedévenként. A FMT egy finn civilszervezet, amelynek kb. 3000 tagja és 45 önálló helyi szervezete van Lappföldtől Dél-Finnországig. A társaság célja az, hogy különböző területeken előmozdítsa a finn-magyar kapcsolatokat. Működésében mindig fontos szerep volt, hogy segítse a magyar nyelv- és kultúra tanítását. A szervezet évente négyszer megjelenteti a Finn-Magyar folyóiratot is.

Lapjuk, a Suomi-Unkari szinte mindennel foglalkozik. Központi témája a kultúra, ezen belül az irodalom, a zene, a film, a képzőművészet stb., és természetesen a magyar nyelv. A hazai gasztronómia, történelem, finn-magyar kapcsolatok, az országismeret, hagyományok, aktuális események és persze Magyarország, mint úti cél.

Jelen esetünkben pedig Sárospatak, mint úti cél. Ugyanis az újságban Sárospatak elhelyezkedéséről, történelméről, Szent Erzsébetről, a Református Kollégiumról, a Nagykönyvtárról, a Rákóczi-várról és magáról, a Rákóczi családról is említést tesznek az egy oldalas szövegben. Mindezek mellett pedig a Tokaj-Hegyaljai bort és a környékbeli településeket is az érdeklődő olvasók figyelmébe ajánlják.

Feltöltő

Fel