Vidám „tüzeskedés” a Rákócziban

Neves elődeink, Gábor Dénes, Bíró László József, Jedlik Ányos, Irinyi János – tudósok, feltalálók, akik az informatika, fizika, kémia, tudományokban csodálatos dolgokat alkottak. Holográfia, golyóstoll, dinamó, zajtalan gyufa, melyek nélkül már el sem tudnánk képzelni napjainkat. Iskolánkban 2017. november 10-én tartottuk a Tudományok napját, amit elsősorban a 200 éve született Irinyi János emlékének szentelt a reál munkaközösség, melynek keretében rendhagyó bemutatót állítottunk össze a 7-8. osztályos tanulóinknak.

Az óra a forgatókönyv szerint, Leitnerné Csete Andrea által összeállított ppt-vel kezdődött, amiben a gyerekek számos magyar tudóst és feltalálót ismerhettek meg. Ezt követően érdekes fizikai és kémiai kísérletek következtek az égés, a hőváltozás témakörében. A sort Réthi Levente 6.a osztályos tanuló nyitotta meg egy mókás feladattal, majd Szilágyi István tanár úr fizikai kísérleteivel folytatódott a látványosság, repült a rakéta, roppant a doboz, majd Durst Géza tanár úr által bemutatott kémiai változásokban égett a hajó, vakított a magnézium, robbant a lőpor.

A bemutatók után Poroszka Zsófia 7.b és Ambrus Boróka 7.a osztályos tanulók vetítettek Irinyi Jánosról, aki 1836-ban született ötlete alapján feltalálta a mai gyufa elődjét, ezzel biztonságossá tette a tűzgyújtást.

A bemutatók után „kihúztuk a gyufát” Szilágyi tanár úr segítségével, aki tréfás gyufás trükkökkel zárta az amúgy is nagyon jó hangulatban telt órát, amelyet Géczi Tamásné által készített remek díszletek tettek még látványosabbá.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy nagyszerű gondolat volt a reál munkaközösség vezetőjétől, Géczi Tamásnétól a rendhagyó óra, és diákjaink érdeklődése, tudásvágya, vidám jó kedve jutalmazta a csapatot, akik a bemutató sikerén dolgoztak.

További képek >>>

Durst Géza
szaktanár

Feltöltő

Fel