Elhunyt Szkircsák Ilonka néni

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2017. november 11-én, 94 éves korában elhunyt Saláta Jánosné, született Szkircsák Ilona, a sárospataki fazekas dinasztia utolsó képviselője.

Ilonka néni a jeles Szkircsák fazekas dinasztia utolsó képviselőjeként, nyolcgyermekes család hetedik tagjaként, 1923. április 28-án született Sárospatakon. Édesapja, Szkircsák Bertalan fazekasmester halála után (1936) édesanyjuk Gergely Erzsébet vette át a családfő, egyben a mester szerepét, és gyermekeivel dolgozott együtt tovább.

Két fia, Endre és Ferenc a korongozást végezték, leánya, Ilonka pedig a tőle megtanult tarkázás (virágozás) technikáját. A család még napi használatra készítette a konyhai edényeket, tálakat, komaszilkéket, tányérokat, korsókat, vázákat, virágcserepeket, azokat lovas szekereken vitték vásárokra, és értékesítettek, vagy más fogyasztási cikkre cseréltek. Munkásságáért az édesanya még Nagy Imre miniszterelnöktől vehette át a „Népművészet Mestere” állami kitüntetést, aki 1957-ben bekövetkezett haláláig gyermekeivel folytatta a családi mesterséget.

A Sárospataki Kerámia Üzem profilváltását követően – megszűnt a cserépkályha gyártás – folytatódott a hagyományos kerámia készítése, ezzel több száz ember kaphatta vissza újra a kenyérkereseti lehetőséget. Ilonka néni ebben az időben szakoktatóként dolgozott, így sok-sok tanítványnak adta át az agyagformázás és a tarkázás fortélyait. Közülük sokan ma is önállóan dolgoznak műhelyeikben. Bátyjaival együtt 1973-ban „Népi Iparművész” címet érdemeltek ki.

Munkásságukat kiállításokon, szakmai megmérettetéseken ismerhette meg az ország. Az általuk elkészített sárospataki fazekas kerámiák a világ minden részére eljutva népszerűsítették munkájukat, ezzel hozzájárulva hazánk és Sárospatak hírnevének öregbítéséhez. Ilonka néni 1974-ben „Nívódíj” kitüntetést kapott.

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa 1978-ban „Kiváló Munkáért” kitüntető jelvényt adományozott számára. Bátyjai halála után – mivel a családból senki nem folytatta a mesterséget- talán legtehetségesebb tanítványával, Jakab Gáborral folytatta tovább az alkotó munkát, aki ma már szintén „Népi iparművész”. Ő vállalta fel a hagyományos „pataki kerámia” továbbvitelét, formakincseinek, színvilágának megőrzését. Ilonka néni betegségéig, 85 éves koráig aktívan dolgozott, ahogy ő mondta „ez éltette” az akaraterő és az önfegyelem mellett.

Tanítványával számos közös kiállításon mutatták be kezük munkáját elkápráztatva a közönséget Budapesttől Kecskemétig, Mezőtúrtól Kiskunfélegyházáig. Városunkban is több alkalommal és helyszínen csodálhattuk meg alkotásait.

Több évtizeden át végzett, népi hagyományokat ápoló és értékeit megőrző tevékenységéért Sárospatak Város Önkormányzata 2003. augusztus 20-án „Díszoklevél” elismerésben részesítette, majd 2005-ben a Magyar Kultúra Napja alkalmából Ködöböcz József díjat adományozott számára.

 

Sárospatak Város Önkormányzata munkásságára és életpályájára való tekintettel saját halottjává nyilvánítja Ilonka nénit. Temetése 2017. november 18-án, 13:00 órakor lesz a református temetőben.

Önkormányzatunk munkatársai és a képviselő-testület megrendülve és együttérzéssel osztozik az elhunyt Szkircsák Ilona családjának fájdalmában. Nyugodjék békében!

Aros János

Feltöltő

Fel