Az időseket köszöntötték Sárospatakon

Sárospatak Város Önkormányzata évek óta megemlékezik a helyi szépkorúakról. Idén is egy tartalmas kikapcsolódást kínáltak számukra A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében.

Az ünnepség kezdetén a Carolina Óvoda és Bölcsőde ovisai köszöntötték műsorukkal a megjelenteket, majd Aros János polgármester tolmácsolta Dr. Hörcsik Richárd üzenetét, melyet a város időseinek szánt.

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves sárospatakiak!

Ünnepségre hívta Önöket a városi közösség, és ez a mai nap valóban ünnep: a tiszteleté, a pillanatnyi elmélyülésé, a számvetésé.

Tisztelet illeti az időseket, hiszen már számos évtized áll mögöttük, amit kemény munkával töltöttek, és tisztelet illeti őket azért is, mert az eltelt időben szerzett tapasztalataikkal segítik embertársaikat mindennapjaikban. Többféle tudás létezik ugyanis: az elméleti és a tapasztalati, mindkettő értékes, ám a tapasztalati tudás megszerzése valójában sokkal több nehézséggel jár. Ahogy miniszterelnök úr is többször megfogalmazta már: az időseket a tanácsba, a fiatalokat a csatába. Ez az élet rendje, és ezt soha nem árt tudatosítanunk.

Ez a nap a pillanatnyi elmélyülésé is, mert ahhoz, hogy számot vessünk magunkkal, ahhoz le kell lassítani a rohanó hétköznapokat. Ha szeretnénk látni a körülöttünk elterülő tájat, magas hegyre kell hágni, ha mélyebb összefüggéseket keresünk, olykor célszerű kiemelkedni a napi rutinból, hogy áttekinthessük helyzetünket. A számvetés megköveteli azt, hogy ne a napi nehézségek felől tekintsünk az életünkre, az ünnep akkor ünnep, ha minden részét különlegessé tesszük.

A józan ember újra és újra számot vet tetteivel, életével, szokásaival. Fiatalnak és idősnek, gyári munkásnak és hivatalnoknak egyaránt feladata ez. A realitások és saját elvárásaink fényében mit tettünk, és mit tettek értünk. Mérlegeljük a nehézségeket és a pozitívumokat. Javult-e a megélhetésünk, kedvezőbb lett-e anyagi helyzetünk? Ezekben a napokban különösen aktuális kérdés az, hogy a magyar gazdaság fejlődésének gyümölcsét milyen mértékben tudjuk megosztani idősebb honfitársainkkal. A következetes és méltányosságon alapuló nyugdíjszabályozás és más, az idősek számára fontos intézkedések is annak a tiszteletnek erősítését célozzák, amiről ez az este is szólni kíván.

Isten éltesse mindannyiukat, kellemes estét és jó szórakozást kívánok Önöknek!”

Az országgyűlési képviselő üzenete után a polgármester fejezte ki köszönetét az időseknek. Beszédében kitért arra is, hogy hiába öregednek meg az emberek, valahol legbelül örök fiatalok maradnak, csak már nem olyan egyszerű és könnyű a mostani generációval felvenniük a lépést. Megköszönte munkájukat, és háláját fejezte ki az időseknek.

Ezt követően az European Operett Társulat művészei, Pohly Boglárka és Jenei Gábor, valamint a társulat táncosainak előadásában a megjelentek, a „Hajmási Péter” című operett műsort tekinthették meg. Végezetül pedig koccintással és egy közös vacsorával kedveskedett az önkormányzat a város szépkorúinak.

Feltöltő

Fel