A cigit dobd el, ne a csikket!

Szajkó József az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulóinak hosszú évek óta tart előadásokat és folytat beszélgetéseket a dohányzás káros voltáról, a füstmentes élet előnyeiről. Gyakran mondja: ha meg akarod ölelni az unokádat akkor ne dohányozz! Ez egy olyan jövőkép, amely megmozgatja a fiatalokat, a jövőjükről  alkotott elképzelésüket.  Egyre többen belátják, miért is rossz dolog dohányozni, és nem gyújtanak rá. Ez lehet – mondja tanár úr – az első önállóan hozott felelős döntésük a felnőtté válásuk során. Azonban hogy ezek ne csak üres szavak is ígéretek legyenek, Szajkó József a diákokkal közösen létrehozta a FÉK (Füst-nélkül Élők Közössége) nevezetű programot, amelynek keretében esküt tesznek a tanulók a dohányzás tagadására. Ennek már kilenc éve.

Idén 51 elsős diák tett ismételten ünnepélyes keretek között fogadalmat arról, hogy a középiskolás éveik alatt nem fognak dohányozni. Lassan sikk lesz a nem dohányzás.  Az eskütételi ünnepségen a műsort követően Szajkó József  tanár úr tartott beszédet, majd Thomka Balázs elsős diák és Kiss Vivien végzős mondta el gondolatait  és a véleményét a dohányzásról. Az ünnepélyes fogadalomtételen megjelent és megtisztelte hozzászólásával a diákokat Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, valamint jelen volt Bereiné Dr. Jakab Beáta, Sárospatak Város Rendelőintézetének vezetője, és munkatársai, valamint Donkó József, a Sárospataki Tankerületi igazgatója is. Tóth Tamás igazgató úr az eskütétel utáni beszédében örömét fejezte ki, hogy látja, a diákok komolyan veszik a programot.

Az ünnepség befejezéseként egy tortát hoztak be a diákok nagy örömére.

A most fogadalmat tett diákokkal együtt már több, mint 400-an fogadták  meg és aláírásukkal hitelesítették, hogy nem kívánnak dohányozni.

Képek: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

Feltöltő

Fel