Összefoglaló az októberi képviselő-testületi ülésről

Sárospatak Város Önkormányzatának október havi képviselő-testületi ülésének legfontosabb napirendjeiről, Sikora Attila, alpolgármester számolt be.

„Előterjesztés került elénk az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére vonatkozó rendelet módosítására. 2018. január 1-től 3%-os emelkedésre kerül majd sor, mely vonatkozik a szociális és nem szociális lakásokra is egyaránt. Ennek az a magyarázata, hogy az építőanyag árak sajnos nagymértékben emelkednek, és a lakások karbantartása komoly költséget ró önkormányzatunkra. Az emelés után átlagosan 630 ft-tal emelkedik a bérleti díj lakásonként.

Napirendre került a közterületnév és településrész megállapításáról szóló rendeletünk módosítása. Mindenki tapasztalhatja, hogy az utca és házszámok címkezelése kicsit átalakul. Hosszú ez a folyamat, már egy éve zajlik és még minimum egy év, mire minden tisztázódik. A korábbi rendeletből hiányzott a jogorvoslat, most a módosítással beépítettük ezt is.

Előterjesztést halhattunk a díjköteles várakozási területekről és az ott fizetendő várakozási díjakról. Természetesen nem a városban akarjuk bevezetni a parkolási díjat, hanem azon a területen lesz továbbra is díjfizetési kötelezettség, ahol eddig is, nevezetesen a Végardó Fürdő környéke és az ahhoz tartozó parkolók. A szokásos módon fog továbbra is működni a parkolás, ennek az új tarifáiról döntöttünk, mely így alakul majd:
1000 ft/nap buszoknak,
500 ft/nap személyautóknak,
250 ft/nap
motorkerékpároknak.

Beszámolót hallottunk a Gondozási Központ munkájáról. Idén is elmondható, hogy komoly munkát végeztek a Családsegítő Szolgálattal együtt. Sok emberrel lépnek kapcsolatba a városban, sokrétű feladatkörük van. Elmondható, hogy jó színvonalon, kiválóan végzik munkájukat. Javultak a tárgyi feltételeik és szakemberek terén is jól ellátottak.

Karácsony előtt évek óta napirendre kerül a tartós élelmiszercsomag adományozásáról szóló anyag. Ebben az évben is megszavaztuk ezt, egy kis módosítással. A csomagok értéke növekedett, korábban 1500 ft volt, most 2000 forintra növeltük az összeget, valamint mennyiségükben is változás történik, hisz eddig 1000 csomagot állítottunk össze, idén 800-at fogunk. A tavalyi év bebizonyította, hogy elegendő ez a mennyiség. Az osztás decemberben kezdődik, a Gondozási Központban bonyolítják majd. Fontos, hogy a csomagok továbbra sem korhoz, hanem rászorultsághoz vannak kötve. Egy lakcímre csak egy csomag adható.

Egy különleges megállapodásról is döntött képviselő-testületünk. Szeptember 5-7. között a lengyelországi Krynica városában került megrendezésre 27. alkalommal egy Gazdasági Fórum, melyen 60 országból közel 3 ezer politikus, üzletember és szakértő vett részt. Térségünket, Dr. Hörcsik Richárd és Aros János képviselte. Itt érte Sárospatakot az a felkérés – melyet Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinskinek, a lengyel szejm elnöke kezdeményezett – hogy az országok nagyobb hangsúlyt fektessenek az együttműködésre, de ne csak országok szintjén, hanem városok szintjén. Ebben a megállapodásban Magyarországról Sárospatak vesz majd részt. Testületi ülésünkön erről egy elvi hozzájárulással döntöttünk. Bízunk benne, hogy minden további ország parlamentje támogatni fogja ezt a kezdeményezést és lesz hozadéka.

Helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatára került sor. Egy 2003-as törvény írja elő, hogy helyi esélyegyenlőségi programot kell készíteni, Sárospatak 2013-ban készítette el. 2015-ben felülvizsgálták, majd az idei év végén kellene ismét. Azonban testületünk abban maradt, hogy most változatlanul hagyjuk a programot, hiszen 2018-ban egy komplett, új programot kell készítenünk, így a jelenlegit most változatlanul hagytuk.

Javaslat hangzott el a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére. Mindig egy évre kötjük a szerződést a szolgáltatóval, amely most év végén lejár. A javaslat a következő évi szerződésre vonatkozott. Fontos, hogy a vállalkozó nem emeli a díjakat.

Több napirendben is foglalkoztunk a Pataqua Kft.-vel, legfontosabb azonban az eddigi éves munkájukra, működésére vonatkozó tájékoztatójuk volt. A tavalyihoz képest a nyári időjárás picit rosszabbul alakult, de összességében elmondható, hogy néhány millió forint híján szinte ugyan azt a  bevételt produkálta a Végardó Fürdő, mint amit tavaly (273 millió forint bevételük volt szeptemberig). Jó évet tudhat maga mögött a Fürdő.

Napirend hangzott még el Sárospatak város környezeti állapotáról is. A beszámoló alapján megállapítottuk, hogy különösebb környezeti veszélyhelyzet nincs, városunk továbbra is egy élhető hely mindazok mellett, hogy olykor akadnak kisebb-nagyobb problémák.

Új települési arculati kézikönyvről is tárgyaltunk. A települési arculati kézikönyv azt szolgálja, hogy a városi fejlesztések a városképbe illeszkedjenek. Törvény írja elő, hogy ezt december 31-ig el kell készíteni. Főépítész úr tájékoztatott bennünket arról, hogy hol tart a kézikönyv. Tartottak egy lakossági fórumot, melyen bemutatásra kerültek azok a fejlesztési és rendezési tervek, amelyeket az önkormányzat elképzelt. Itt hangzottak el lakossági észrevételek, melyeket beépítenek a kézikönyvbe.

Egy támogatás módosításáról is szavaztunk. Minden évben a sárospataki temetők fenntartására önkormányzatunk támogatást biztosít. Ebben az évben érkezett egy kérelem, hogy ezt az összeget növeljük meg, hiszen a szemétszállítás díja elég magas. Erre testületünk 500 ezer forintot szavazott meg.” – nyilatkozta Sikora Attila.

Feltöltő

Fel