A SWAK tagjai a forradalom leverésére és az áldozatokra emlékeztek november 4-én

November 4. fekete betűvel szerepel a magyarság naptárában. A második Orbán-kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének napját. A Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) tagjai idén is az iskolakerti ’56-os kopjafához hívták az emlékezőket, ahol egy-egy mécses meggyújtásával emlékeztek az áldozatokra.

1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt. A következő napokban a világ felháborodva, ám tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal megszállják Magyarország városait, lefegyverzik hadseregét, és hatalomra juttatják Kádár János Munkás-Paraszt Forradalmi Kormányát. A Vörös Hadsereg támadását természetesen a forradalom hívei nem nézték tétlenül, Budapesten és az ország számos pontján elkeseredett fegyveres harc kezdődött a szocialista szuperhatalom bevonuló erőivel szemben.

A szabadságharc nem sokkal később elbukott a túlerővel szemben. November 11-én aztán a küzdelem szimbolikusan is véget ért, ugyanis ezen a napon Nagy Imrét – és a kormány többi tagját – felmentették pozíciójából. Bár a miniszterelnök nem volt hajlandó benyújtani lemondását, a hatalom ezzel az aktussal minden szempontból a Kádár János vezette kormány kezébe került, és megkezdődött a kommunista diktatúra restaurációjának időszaka. S kezdetét vette a megtorlás is, amely során több embert végeztek ki, mint 1849-ben. A több száz kivégzett mellett ezreket börtönöztek be és mintegy 200 ezren voltak kénytelenek elhagyni hazájukat.

A jelen lévők Nagy Imre drámai hangvételű rádióbeszédének felidézésével, valamint az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó versekkel és a Himnusz eléneklésével emlékeztek az áldozatokra, a mártírokra, azokra a hazafiakra, akik életüket és szabadságukat áldozták egy szabad, független és demokratikus Magyarországért.

Fejet hajtunk 1956 hősei előtt, akik vérüket adták egy szabad Magyarországért!

“Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak.”

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

Feltöltő

Fel