Elsősegélynyújtás csecsemőknek és kisgyermekeknek a Baba-Mama Klubban

A Baba-Mama Klub október 26-án tartotta soron következő összejövetelét. A téma elsősegélynyújtás csecsemőknek, kisgyermekeknek volt. Ezen a délelőttön Poroszkáné Jeszenszki Beáta (egészségügyi szakoktató) látogatott el hozzánk és egy nagyon tartalmas gyakorlati oktatás részesei lehettünk.

Elsőként a biztonságos környezet megteremtéséről és balesetvédelemről esett szó. Aztán a gyermeksérülésekről beszélgettünk, amelyek áram, égés, esés következtében keletkezhetnek. Ezek ellátását mutatta be nekünk Beáta, legyen szó felületi horzsolásról, vénás illetve artériás vérzésről esetleg törésről. Csecsemő és kisgyermekkorban sajnos a légúti akadály nem ritka jelenség, egy része étkezésnél félrenyelésből adódhat illetve apró tárgy vagy játék zárhatja el a légutat, részlegesen vagy teljesen. Vendégünk megmutatta egy erre célra kifejlesztett oktató babán, mi is a teendő ilyen estekben. Megtanulhattuk a csecsemők és kisgyermekek újraélesztésének fontos szabályait, lépéseit. Szó esett az allergiás reakciókról, lázgörcsről, epilepsziás rohamokról és ezek ellátásáról. Átbeszéltük, hogy a családi elsősegélycsomagnak mit kell tartalmaznia. Melyek azok a kötszerek, fertőtlenítők, elengedhetetlen gyógyszerek, amelyek mindig legyenek otthon.

Nagyon hasznos tudnivalókkal gazdagodtunk a délelőtt folyamán, melyeket reméljük a mindennapjainkban kevés alkalommal kell majd gyakorolni, de nagyon fontos, hogy tudjuk a megelőzés fontosságát és az elsősegélynyújtás alapjait gyermekeinkre vonatkozóan is.

Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

Feltöltő

Fel