A P’ART Műhely kiállítása a Magyar Festészet Napja Alkalmából

A sárospataki közönség 2015-ben láthatta azt a csoportos kiállítást, amelyet a „Mai sárospatakiak” címmel mutatott be a Sárospataki Képtár. A városban élő és alkotó képzőművészek egy csoportja (Fazekas Balogh István, feLugossy László, Molnár Irén, Sándor Zsuzsa és Stark István) friss munkáit vonultatta fel akkor a tárlat. A gyűjteményes kiállítás különlegessége az volt, hogy ezt a kollekciót nem sokkal korábban a nagybányai Teleki Magyar Házban is láthatta az ottani magyar közösség.

Az alkotó csoportot a személyes barátságon túl az is összetartja, hogy mindannyian segítik a Sárospataki Képtár munkáját. Részt vesznek programjaiban, tanácsaikkal, kapcsolatrendszerükkel hozzájárulnak az intézmény kiállítási és közművelődési tevékenységének megszervezéséhez. A Képtár és a művészek közös munkáját számtalan múzeumpedagógiai foglalkozás, több kulturális program és tárlat fémjelzik. A Képtár is igyekszik saját lehetőségeit a művészek rendelkezésére bocsájtani. Hozzájárul kutató- vagy pedagógiai munkájukhoz. Számukra több alkalommal szervezett kiállítást a Kárpát-medence különböző területein.

A művészcsoport, amelyhez időközben Lenkey–Tóth Péter is csatlakozott, 2016 végén elhatározta, hogy a közösen megrendezett kiállítás sorozattá bővítik. Az alkotók a Képtár munkatársaival közösen abban döntöttek, hogy kétévenként újra és újra friss anyaggal mutatkoznak be a város közönségének. Mindezeken túl nevet is választottak maguknak: a művészcsoportot ezentúl P’art Műhelynek hívják.

Az október 20-án 17 órakor az Új Bástyában megnyílt kiállításuk az első, amelyet ezen a néven jegyeznek a művészek. A hat alkotó teljesen új kollekcióval jelent meg a közönség előtt.

A megnyitó is különleges volt a maga nemében. A szervezők szakítottak a „hagyományos” vernisszázsok forgatókönyvével és nem egy külső előadót hívtak a bevető gondolatok tolmácsolására. A kiállító művészek maguk mutatták be kollekcióikat a közönségnek. A személyes hangú bevetőkkel igyekeztek közelebb vinni alkotásaikat érdeklődőkhöz.

A kiállítás december 10-ig látható az Új Bástya Rendezvénycentrum Urbán György Kiállító Termében.

Feltöltő

Fel