Összefoglaló a szeptemberi képviselő-testületi ülésről

Sárospatak Város Önkormányzatának szeptember havi képviselő-testületi ülésének legfontosabb napirendjeiről, Sikora Attila, alpolgármester számolt be.

„Szó esett a 2017. évi költségvetésről szóló rendelet módosításáról. Ennek lényege, hogy a júniusi ülésen tett módosítások óta bekövetkezett változásokat átvezettük, de más tekintetben nem történt változás a költségvetésben. A kiadások és a bevételek egyensúlyban vannak.

Javaslat hangzott el az első lakóingatlanhoz jutás feltételeinek helyi támogatásáról is. Örömmel vesszük, hogy évek óta nagy az igény eme támogatási formára, néhány éve pedig már az erre fordított összeget is meg kellett emelnünk amiatt, hogy mindenkinek tudjunk segíteni. Azonban az igénylésben egy kis változást eszközöltünk. Az elmúlt időszakban egyre többször volt olyanra példa, hogy önerő nélkül vágtak bele a fiatal párok a lakásvásárlásba. Ez azt feltételezi, hogy nagyobb hitelt kérnek a pénzintézetektől, amelyek így ezek első helyre kerülnek a törlesztésnél. Ebből pedig az következik, hogy az önkormányzat befektetett pénze nehezen térül meg. Így azt a módosítást léptettük érvénybe, hogy a pároknak legalább 10% önerővel kell rendelkezniük, ha szeretnék igénybe venni még az önkormányzat által felajánlott támogatást is.

Két napirendben Sárospatak Város Rendelőintézetével foglalkoztunk. Mindkettő örömhír, mivel fejlesztéseket takarnak. Egyrészről a rendelőintézet egy digitális röntgen megvásárlására kért segítséget. Ez a régi berendezést váltaná ki, mely már elavult, nem tökéletes a képalkotása. A megvásárolni kívánt eszköz pedig egy hónapon belül beszerelésre kerülne.
Másrészt pedig egy kérelemmel fordult hozzánk a Rendelőintézet vezetője, hogy szeretné bővíteni a szakellátási kapacitást. Átgondolták a jelenlegi rendszert, majd kiderült, bővíteni tudják a megadott órakereteken belül a rendeléseket, így egy új szakrendelés, az aneszteziológia indul majd be, heti négy órában. Ez igen nagy segítség lesz, mivel a betegeknek nem kell messzire utaznia egy ilyen vizsgálat elvégzése miatt.

Egy sárospataki vállalkozás kérte a Malomkőgyár utca csatlakozásának kibővítését. A helyszínen a kikanyarodása a járműveiknek eléggé nehézkes, vagy éppen nem is lehetséges. Így kérték önkormányzatunkat, segítsük terveiket hogy a csatlakozást átépíthessék. Természetesen támogattuk őket.

Kérelem érkezett hozzánk a Sárospataki Kyokushin Karate SE-től. Spanyolországba utaznak hó végén Európa Bajnokságra és ehhez kérték a támogatásunkat, melyet megadtunk számukra.

Tájékoztatót hallgattunk meg a Sárospataki Tankerületi Központ vezetőjétől, Donkó Józseftől. Beszámolt a 2017. január 1-én bekövetkezett változásokról és az azóta eltelt időszakról. Ugye év elején átalakult a KLIK. Jelenleg négy járás tartozik a Sárospataki Tankerületi Központhoz, melynek központja városunk lett, igazgatója pedig Donkó József. Elmondta, milyen hozadéka van a változásoknak, beszámolt a helyi intézmények létszámairól és a nyertes pályázatokról is.

Plusz napirendként került testületünk elé egy elektromos töltőállomás kialakításának lehetősége, az úgynevezett e-tank. Remélhetőleg a jövőben erre egyre nagyobb igény lesz majd, hiszen elterjedőben vannak az elektromos autók. Az ő tankolásukat fogja majd segíteni ez az e-tank, melyet a Comenius utcai parkolónkban fogunk kialakítani két helyen.”

Feltöltő

Fel