Ötödik alkalommal rendezték meg a Juhászújév Dömötörkor rendezvényt

A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai ötödik alkalommal rendezték meg a Juhászújév Dömötörkor elnevezésű népművészeti rendezvényt. A program immár hagyományosan Gombos Levente dudajátékával kezdődött, majd Dr.Vitányi Eszter, Sárospatak város jegyzője köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a határon túlról érkezett szamosújvári táncosokat és zenészeket.

A megnyitót az a kulturális vetélkedő követte, amelyben a gyermekek pásztor-és betyárdalokkal, pásztor témájú mesékkel, és pásztortáncokkal versenyezhettek. A színes és változatos programnak – amelyre 42 gyermek nevezett, köztük az erdélyi Szamosújvárról, a felvidéki Szomotor és Bodrogszerdahely iskolájából, valamint Vajdácskáról és Sárospatakról – nem titkolt célja, hogy a gyermekek minél több ismeretet szerezzenek az egykori pásztorkultúráról.

Egy kis kiállítás is nyílt mindeközben az épület alsó folyosóján, ahol egyrészt a pásztorok régi használati tárgyaiból válogatást – pásztoröltözeteket, juhászkampókat, csengőket, kolompokat, bicskákat -, másrészt Bányász József tímári juhászról készült fotókat láthatnak az érdeklődők, valamint egy kés- és bicska kiállítás is helyet kapott a vitrinekben Gál Miklós gyűjteményéből. E nap programja Berecz András nagysikerű előadói estjével zárult.

Szombaton kézműves játszóház várta a gyermekeket, majd „Pásztortáncok pódiuma” címmel egy olyan néptánc előadásra került sor, ahol a sárospataki gyermek, ifjúsági és felnőtt táncosok mellett fellépett a felvidéki Nagyszelmencről érkezett Dobogó Néptánccsoport, valamint Szamosújvárról a Kaláka Néptáncegyüttes és az Ördöngös Zenekar. E napot, s ezzel együtt az V. Juhászújév Dömötörkor rendezvényt Pásztorbállal – azaz a Szikes Zenekar közreműködésével táncházzal-  zártuk.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Szakmai Kollégiuma támogatta.

Feltöltő

Fel