Népmese hete a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban

„Népmese Hete”című foglalkozássorozat zajlott szeptember 25-től október 3-ig a könyvtár gyermek- részlegében. A Magyar Olvasástársaság 2005-ben szeptember 30-át Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjává nyilvánította. Ennek tiszteletére egy egész héten keresztül foglalkoztunk a népmesékkel. Könyvtárunk felhívását a helyi és környékbeli óvodák és iskolák alsó tagozatos csoportjaihoz intéztük.

Nagyon örültünk, hogy sokan jelentkeztek, 16 csoportban 287 gyermek vett részt foglalkozásainkon. A csoportokkal több formában ismerkedtünk a népmesékkel.  A kicsikkel képkirakóztunk, mesét hallgattunk, diafilmet néztünk és könyvjelzőt készítettünk. Az iskolás gyerekekkel beszélgettünk a népmesék jellegzetes vonásairól, hallották a Hétfejű sárkány című mesét Benedek Elek gyűjtéséből, activity-t játszottunk mesecímekkel, és a foglalkozás végén egy tűzokádó sárkányfejet készítettek el.

A mese fontosságáról és szerepéről nem lehet eleget beszélni. Mesélni és mesét hallgatni jó. A mese jelentősége a gyermek számára, hogy ősi tartalmakat hordoznak, amelyekkel könnyen azonosulnak, felhasználhatják a problémáik megoldására. A meséknek jelentős szerepük van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében, mert viselkedési mintákat nyújt számukra. Egy gyermek, aki sok mesét hall, sokkal jobban tud majd kapcsolatot kialakítani környezetével, fejlettebb szókincs és képzelőerővel rendelkezik majd. Az iskolában könnyebben tanul meg olvasni és tudományos kutatások szerint nagyobb IQ-val rendelkezik majd.

Olvassunk minél többet, hogy gyermekeink magabiztos, sikeres felnőtteké váljanak.

Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

Feltöltő

Fel