Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely szakmai sikerei

Ősszel folytatódik a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely úri hímzéseket bemutató kiállítás sorozata határon túli magyar területeken. Nagyenyed és Kolozsvár után a felvidéki Nagykaposon nyílt meg az alkotóközösség kiállítása. Erdélyi János városában örömmel fogadták a nívós kézimunkákat felvonultató kiállítást. A Magyar Polgári Társulás székházában rendezett programmal a Reformáció 500. évfordulója előtt is tisztelegtek az szervezők.

Bevezetőt Gabri Rudolf a társulás elnöke mondott, majd Csatlósné Komáromi Katalin mutatta be a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely működését és tevékenységét. Az igazgató az alkotók újabb szakmai sikereiről is beszámolt: a Miskolcon rendezett Reformáció 500 kiállításon Bogdán Erzsébet a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Önkormányzat különdíjában, Koscsó Istvánné NESZ és az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjában, Sztankóné Németh Anna pedig a Herman Ottó Múzeum különdíjában részesült. Mindhárom alkotó a Népi Iparművész cím büszke tulajdonosa. Mezőkövesden Szászrózsás hímzőpályázaton csoportos kategóriában állították ki a hímzőműhely munkáját, melynek tervezője Koscsó Istvánné, kivitelezői Kőváry Béláné és Vályi Andrásné voltak. Egyéni kategóriában Sztankóné Németh Anna alkotását mutatták be. 2017 július hónapban A Magyar Kézművességért Alapítvány kiállítása Budapesten a Duna Palotában nyílt meg, ahol szintén csoportos és egyéni kategóriában is jelen voltak a sárospataki alkotó kör tagjai. Augusztusban a Mesterségek Ünnepén és a Kolozsvári Magyar Napokon ugyan csak öregbítették városunk jó hírnevét a sárospataki hímzők.

Az úri hímzés történeti hátterét, motívumait, színhasználatát tudományos alapossággal, gazdagon illusztrálva Pocsainé dr. Eperjesi Eszter tárta a közönség elé.

A nagykaposi helyszín után újabb erdélyi település fogadja a kiállítást, október 11-én Szilágysomlyón folytatódik a programsorozat.

Feltöltő

Fel