Készülünk a kőtábla avatására

Minden várnak, sőt minden kövének izgalmas története van. Nincs ez másként Sárospatakon sem. Az elmúlt fél évszázadban a kutatók már sok érdekes részletet tártak fel a felújítások során. 2017. szeptember 19-én is meglepetésre számítottunk, s nem is csalódtunk a Vízi-kapu kőtáblájának a kiemelésénél.

Az évszámos, feliratos táblát Perényi Péter, a sárospataki vár építtetője állíttatta a városfal elkészültekor. Perényi – aki vidékünkön a reformáció legfőbb támogatója volt, s jól ismerte a Bibliát – egy latin nyelvű bibliai idézetet vésetett a külső vár bejárati kapuja fölé: „BOLDOG AZ A VÁROS, AMELYBEN ISTEN IGÉJE PRÉDIKÁLTATIK ÉS MEG IS TARTATIK, AZ 1541-IK ÉV ÁPRILIS 16-ÁN.”

A felirat és évszáma két-háromszáz év alatt lefagyott, eltűnt. Emlékét azonban őrizték a városban, s leírták a korabeli emberek. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve e tábla felújításra került. Az eredeti táblát kiemelve, helyére az eredeti latin felirattal új tábla helyeztetik.

S mi a várt meglepetés?
Az 1541-es kiemelt tábla köve egy újra faragott kőtábla volt. Eredetileg a domonkos kolostor oltárköveként „szolgált”. Ennek oka: Perényi Péter a vár építése során felhasználtatta a kolostor köveit és kőfaragványait. A kiemelt kő ideiglenesen látható a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában, az oltárkő felőli oldalát bemutatva. Terveink szerint a jövőben állandó kiállításon kap méltó elhelyezést Sárospatak történetének e becses emléke.

Dr. Tamás Edit

Feltöltő

Fel