Merész ötlet egy pataki amatőr extrém sportolótól

30 év – 30 km

Czabányi Attilát többen ismerik a városban, hiszen gyakori vendége, szereplője különböző rendezvényeknek, programoknak. Hol gitárral a kezében, hol kerékpárral a lába alatt igyekszik szórakoztatni a közönséget. Sőt, már olyan is előfordult, hogy ötvözte a két eszközt, azaz gitárral a kezében, zenélve tekert végig a városon.

10 éves volt Attila, amikor az első Családi Napon, 1997-ben egy bemutatót látva ismerkedett meg ezzel az extrém sporttal, amit triál kerékpározásnak nevezünk. Ez egy technikai sport, művelője speciális biciklivel manőverezik és egyensúlyozik a kerékpár hátsó kerekén akadályok között, egy erre a feladatra kijelölt vagy felépített pályán. A cél, hogy minél kevesebb hibával teljesítse a kihívást, vagyis a sportoló a lábával a talajt ne érintse. Elsősorban annak sikerülhet a szabályokat betartani, aki kiváló egyensúlyozó tehetséggel is bír.

Attilának meg van ehhez az adottsága, s ha már ilyen jól tudja az egyensúlyozást „egykeréken”, szívesen kipróbált mást is. Mégpedig a lába és az első kerék letétele nélkül minél nagyobb távolságot megtenni a kerékpárral.

A gyakorlásnak máris eredménye van, s akár különleges távlati célt is kitűzhet a most 30 éves fiatalember magának.

Képesnek érzi magát, hogy megdöntse az amerikai Richard Flanagan világrekordját, aki „egy-kerekűzve” 1 óra alatt közel 26 km-t tett meg. Reméli, kellően fel tud majd készülni a nem mindennapi rekordkísérletre, melyet a városban szeretne megvalósítani 2018 nyarán.

S ha valaki kíváncsi, milyen kitartással lehet teljesíteni a feladatot, tekintse meg a cikkhez tartozó videót, amely nemcsak végigköveti kb. 15 percen keresztül azt, hogy a kétkerekű kerékpár első kereke folyamatosan a levegőben van megszakítás nélkül, de egyúttal bemutatja a kora reggeli, ébredező várost is. Közlekedésbiztonsági szempontból ez az időpont volt praktikus a több kamerával rögzített felvétel elkészítéséhez.

Íme a bemutató film, mely hajnali utazásra invitál mindenkit Sárospatakon, Bodroghalásztól Végardóig a csúcskísérletre készülő extrém kerékpáros szemszögéből!

Id. Czabányi Attila

Feltöltő

Fel