Rekord számú látogató, tartalmas programok – Nyári összefoglaló

Sárospatakon a nyarat több nagykoncert, változatos kiállítások és színes programok jellemezték. A Művelődés Háza és Könyvtára oroszlánrészt vállalt ismét ezek megszervezésében és lebonyolításában. Az intézmény vezetőjét, Csatlósné Komáromi Katalint kértem meg, foglalja össze a nyári programokat.

„A Művelődés Háza és Könyvtára nyári eseményei május 1-én, a Majáliskor megkezdődtek. A rendezvény záró koncertjét a Margaret Island  együttes adta.

Kiemelésre érdemes a gyermeknapi programunk, mely hagyományosan a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár szervezésében valósult meg a Művelődés Háza teljes gárdájával. Nagyon sokan látogattak ki a Makovecz térre ezen a vasárnapon. A rendezvény legnagyobb értéke, hogy családokat tudtunk megszólítani, akik szívesen vettek részt a programokon.

Június 3-án és 4-én a pünkösdi ünnepség lebonyolításában vettünk részt. A szombati nap különleges volt számunkra, hiszen idén a XXV. Pünkösdi Gyermektánc Találkozóra került sor. Az évfordulót a Szent Erzsébet ház udvarán tartottuk, majd később egy „palacsintás bállal” is vendégül láttuk a csoportokat, együtteseket. Pünkösdvasárnap a Szent Erzsébet utcában zajló zenés, színpadi programok szervezését végeztük. Szerencsére egész hétvégén jó időnk volt, mint a nyáron szinte minden nagy programunkon.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban június közepén nyílt meg egy szép és különleges kiállítás, mely Figura János díszletgyártó iparművész munkásságát ölelte fel. A „Függönyt fel!” elnevezésű tárlattal a színházlátogató közönségnek is megköszöntük a tavaszi évad látogatását. Nagy örömünkre a színházi szakma jeles képviselői is megtisztelték az eseményt, a tárlatot Szinetár Miklós ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Június 16-17-én részt vettünk a Sárospataki Sörfesztivál lebonyolításában, illetve ekkor valósítottuk meg a Zene Ünnepe rendezvényünket is.

Júniusban megkezdődtek a szabadtéri filmvetítések. A Mozipiknik sorozatnak idén is nagy sikere volt, a vetítések telt ház előtt zajlottak.

Intézményünk részt vett a Pataki Ördegdiák Találkozó azon eseményének lebonyolításán is, amelyet a Makovecz téren a Pataki Diák szobránál tartanak. Az évfordulóra hazaérkezett pataki diákokat, koszorúzással és kis műsorral köszöntöttük. Ezen a napon nyitottuk meg Dr. Hoppál Mihály – volt pataki diáktársunk – Sámánok Eurázsiában című fotókiállítását.

A Mazsorett és Fúvószenei Találkozó július elsején zajlott. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a program egyre népszerűbb, évről-évre nő a közönség létszáma. A fellépő együtteseket a Plasztik egyesület, a fúvós zenekarokat intézményünk hívja meg.

A Sárospataki Borfesztivál dátuma július 21-22. volt. Első nap a Sárospataki Hegyközség szervezésében megvalósuló borversenynek adtunk otthont, ahol rekord számú borok mérettettek meg. Délután pedig megkezdődött a Borfesztivál, melynek vendégei voltak Sárospatak testvér települési delegációi, járási települések vezetői, borászok, és kulturált borfogyasztó közönség.  Első este a Balkan Fanatik és a Budapest Bár lépett színpadra, másnap pedig a Fool Moon és Rúzsa Magdi szórakoztatta a közönséget. A két nap alatt több mint 4000 vendég fordult meg intézményünkben.  Július 22-én délelőtt még Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Német Nemzetiségi Találkozónak is bázisa voltunk.

Nosztalgia hétvégét is tartottunk Retro Mánia címmel. Itt az Abrakazabra zenekar kíséretével négy előadót láttunk vendégül. A több korosztályt megszólító rendezvény minden évben nagy sikert arat.

Júliusban és augusztusban folyamatosan zajlottak tárgyalkotó csoportjaink és előadóművészeti közösségeink táborai. Ezek kifelé nem olyan látványosak, mivel elsősorban a tagoknak szólnak, de mindegyik csoportunknak sikerült szakmailag hatékony programot szervezni.
Fontos megemlíteni, hogy csoportjaink idehaza és külföldön is megmutatkoztak. A Bodrog Néptáncegyüttes Szardínia szigetén vett részt egy fesztiválon, a Művelődés Háza Kamarakórusa Loretoban, az 57. Nemzetközi Egyházzenei Kórusfesztiválon mutatkozott be, míg a hímzőink augusztusban egyidejűleg két helyszínen is megmutatták magukat, a Budavári Mesterségek Ünnepén és Kolozsváron, a Magyar Napokon. A Zempléni Rajztanárok Alkotó Köre Szerencsen tartotta nyári táborát, kiállítással egybekötve. A hagyományos népművészeti tábort is megrendeztük, csakúgy, mint a könyvtári intézményegység által biztosított kreatív, szabadidős tábort.

Augusztusban a Zempléni Fesztivál lebonyolításában segédkeztünk, de nem csak a helyi, hanem a térségi programoknál is szerepet vállaltunk. Két jelentősebb program A Művelődés Házában is zajlott. Az egyik egy színházi előadás volt, a másik pedig a Megérthető zene koncert. Urbán Tibor képeiből az intézmény emeleti társalgójában nyílt kiállítás, az Újbástya Rendezvénycentrumban pedig efZámbó István alkotásaiból. Kellemes színfoltja volt a fesztiválnak a Makovecz téren zajló esti jazz koncert sorozat. A fesztiválozók – fellépők és vendégek – egyaránt bázisként tekintenek A Művelődés Házára, ezekben a napokban  éjjel-nappal nyitva tartunk.

Érdemes megemlíteni, hogy a sok szabadtéri rendezvény mellett is nagy látogatottsággal működött A Mozi. Számos vetítést tartottunk táborozó gyerekeknek, nyaraló csoportoknak is, akik erre igényt tartottak.”

A rendezvények lebonyolítása összeszokott csapatmunkát igényel. Sárospatak Város Önkormányzata, a Kommunális Szervezet, a Polgárőrség, a Retro 2008. Kft., számos civil szervezet és önkéntes segítő is velünk dolgozott a 2017.évi nyári események sikeréért.”

Csatlósné Komáromi Katalin azt is elmondta, hogy a helyieken túl, az idelátogató turisták, a járás területéről illetve az ország sok-sok szegletéből, és a határon túli településekről is érkeztek látogatók a rendezvényekre. Bízik benne, hogy az őszi programok is hasonlóan sikeresek lesznek.

Feltöltő

Fel