Az EKE Sárospataki Comenius Campusának tanévnyitója

Az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusa is megtartotta tanévnyitó nyilvános ünnepi szenátusülését. Az intézmény vezetősége szokásokhoz híven a Campus épületéből vonult át A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermébe, ahol magát az ünnepséget tartották meg.

A megjelenteket Dr. Kelemen Judit, a Campus oktatási és kutatási főigazgatója köszöntötte. Beszédében kitért arra, hogy 160 esztendővel ezelőtt, 1857-ben indult Patakon az első olyan tanév, amely során tanítók képzésére is sor került. Ennek tiszteletére jubileumi esztendőként tekintenek a teljes 2017-es évre, és több rendezvényüket is eköré szervezik majd. Elmondta továbbá azt is, hogy miként alakultak a Campus felvételi eredményei.

A 2017-es felvételi eljárás alapján az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán összesen 133 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2017-2018-as tanévben, mely létszám tovább nő majd a szakirányú pedagógus továbbképzésekre és műveltségterületi részismereti képzésekre való jelentkezésekkel, amelyek most zajlanak.

Első éves hallgatóink a hagyományosnak tekinthető pedagógusképzéshez tartozó alapszakjaink (tanító, óvodapedagógus valamint csecsemő- és kisgyermeknevelő) mellett turizmus-vendéglátás, valamint szőlész-borász szakokon felsőoktatási szakképzésben már a korábbi években  is végezhettek Sárospatakon tanulmányokat. Idén első alkalommal köszönthetek a Gólyák között programtervező informatikus alapszakra felvételt nyert hallgatókat, valamint a világörökségként számon tartott Tokaj-Hegyaljai borvidéken már régóta nagyon várt szőlész-borász mérnök szakon tanulmányaikat megkezdő hallgatókat.”

A hallgatókat és a vendégeket Dr. Hörcsik Richárd is üdvözölte, aki elmondta, hogy igazán nagy öröm számára és úgy érzi komoly előrelépést jelent egész Tokaj-Hegyalja fejlődése érdekében az, hogy Sárospatakon már van szőlész-borász alapszak is. Kiemelte, idén már összesen 40 hallgatóval (BSc+FOSz) indul a kétszintű képzés. Bízik benne, hogy jövőre ez a szám még több lesz majd.

Az országgyűlési képviselő szavai után az elsőéves hallgatók fogadalomtételére került sor, majd Dr. Kelemen Judit és Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona kézfogással is „pataki diákokká” avatták a hallgatókat.

Az ünnepi szenátusülésen Aros János, Sárospatak polgármestere is köszöntötte az elsőéves hallgatókat, majd jelképesen átadta a város kulcsát. Ezt követően Czakó Attila HÖK elnök üdvözlő szavai hangoztak el, majd a tanévnyitó végén Girhiny Krisztina III. évfolyamos óvodapedagógus szakos hallgató vehette át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat.

Az ünnepségen közreműködött zenei műsorával a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kisdiákjai szavalatukkal.

Feltöltő

Fel