Százezredik kiállítási látogatóját köszöntötte a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Az állandó és időszaki kiállítások összesített látogatószáma alapján 2017. augusztus 20-án köszöntötte az év százezredik látogatóját a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon. Egy fiatal pár örülhetett a múzeum kiadványaiból összeállított ajándékcsomagnak és a tokaji bornak.  

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma az ország leglátogatottabb múzeumainak sorába tartozik, évente 140 ezren keresik fel kiállításait. A Rákóczi-vár az év minden részében nagy érdeklődésre tart számot, legtöbben a Rákóczi állandó kiállítást és a Vörös-tornyot keresik fel. Folyamatosan növekszik az érdeklődés a 2014-ben megnyílt Ágyúöntő műhely iránt – utóbbi kiállításkülönlegesség. A múzeumban található Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlészeti-borászati kiállítása, de sokakat vonz a reneszánsz konyha és a XVI-XVII. századi hadászatot is felelevenítő olaszbástya-kazamata, illetve kazamatás várfal.

Három időszaki kiállítás is látogatható jelenleg: A Rákócziak és a habánok nagyon gazdag tárgyi anyaggal várja a látogatókat; Az üveghegyen innen és túl elsősorban az üveghuták tárgyi örökségét mutatja be; a Balassa Iván és Sárospatak című tárlatunk a 100 éve született kiváló néprajzkutatóra emlékezik.

Sok-sok kiállításunk a hatalmas váregyüttes egészét, a Rákócziak és a vidék történetét mutatják be. A gazdag gyűjteményanyagunk azonban további fejlesztésekre is lehetőséget ad. Különleges gyűjteményeinket reményeink szerint a Kastély- és Várprogram keretében megvalósuló Rákóczi Látványtár és Látogatóközpont tereiben lesz módunk az elkövetkező években bemutatni a XXI. századi látványelemek és multimédia felhasználásával. Célunk a folyamatos fejlődés, a programok és lehetőségek bővítése.

Tamás Edit

Feltöltő

Fel