Ötnapos alkotó tábort tartott gyermekeknek A Művelődés Háza és Könyvtára

A Művelődés Háza és Könyvtára augusztus 14-től augusztus 18-ig Alkotó Tábort szervezett a helyi és környékbeli gyerekeknek Hercegkúton. A táborba az alkotni vágyó gyermekeket vártuk. A felhívásunkra jelentkeztek szép számmal, így 22 fővel indulhatott a hét.  A gyerekek öt élmény dús, alkotással teli napot töltöttek el a táborban.  A hét folyamán a tábor tematikája szerint az évszakok adták a napok témáját. Minden nap megismerkedtünk egy-egy évszak jeles napjaival, felelevenítettük az ahhoz kötődő hagyományokat.

Az első napon a beköltözés és ismerkedés után rögtön munkához is láttunk. A résztvevők névkártyás kitűzőket készítettek színes kartonból, amit egyéni elképzelés szerint díszítettek. Ezután tavaszi mesét hallhattak a gyerekek és ehhez kapcsolódóan méhecskés cserépfigura készült a délelőtt folyamán. Délután vendégünk volt Jaskó Beatrix, aki a szappankészítés rejtelmeibe avatott be bennünket. A foglalkozás első részében kész szappanból kiszúrók segítségével szappanfüggők készültek. A foglalkozás második részében habszappant készítettünk. A foglalkozás folyamán megismertük a szappan alapanyagait és elkészítésének főbb irányvonalait. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték hogyan készül el a szappan. Az illatok és színek kiválasztása a gyerekek feladata volt, így kakaós –narancsos sütiszappan lett a végtermék.

A második nap témája a nyár volt, ehhez fűződött a délelőtti foglalkozásunk agyagozás formájában. Baloghné Siska Nikoletta segítségével az agyag formázásával és kerámiafestés technikájával ismerkedtek meg a résztvevők. Gyönyörű mintákkal díszítették és varázsolták egyedivé a félkész vázákat és medálokat. Nagy örömmel gyúrták és alakították az agyagfigurákat. Délután a nyári élményeket elevenítettük fel, vízi, tengeri élővilágról meséltünk és beszélgettünk a gyerekekkel. Ezután hűtő mágnesek készültek tengeri állatok formájában. Délután az időjárás igazi nyári meleggel örvendeztetett meg bennünket, így a gyerekek nagy örömmel fürödtek a medencében.

A harmadik napon az „ősz” köszöntött be hozzánk, de csak a foglalkozás témája szerint. Ellátogatott hozzánk Kovácsné Géczi Julianna ( Juli mama) és Kovács László( Laci papó). A gyerekek segítségükkel megismerkedtek a meleg gyapjúval és a természetes anyagokból készült játékokkal. A délelőtt folyamán sok gyönyörű kép készült nemezeléssel, közben a társaság másik fele nádsípot, krumpli puskát, diópörgettyűt készített Laci papóval. Délután a szalvétatechnikával ismerkedtek meg a gyerekek. Poháralátétet díszítettek különböző motívumokkal, közben felfedezték a szalvétatechnika adta lehetőségeket.

A negyedik napon a téli évszakhoz kötődő mesét és tevékenységeket ismertek meg a gyerkőcök. A délelőtt folyamán foltvarrással barátkoztak meg táborlakóink. Ebben nagy segítségünkre volt Holhos Csilla és Szabó Miklósné, akik nagy türelemmel és praktikus tanácsokkal láttak el bennünket. Készítettünk baglyos kulcstartót, szívecskés, pillangós kitűzőt, aminek a gyerekek nagyon örültek. A délután gyöngyfűzéssel és medencézéssel telt.

Az utolsó napon, pénteken Stumpfné Gyöngyösi Etelka látogatott el hozzánk és bemutatta nekünk a szövést szövőkereten és körmöcskén. Ezután a gyerekek munkához láttak és mindenki elkészített egy kis karkötőnek valót. Délután sem hagyott alább az alkotói kedv, készítettünk egy varázsmécsest, ami nemcsak akkor világít, ha a teamécsest meggyújtjuk benne,hanem magában is, mivel foszforeszkálós festéket használtunk az elkészítéséhez.

A kötetlen szabadidejükben a gyerekeknek bőven jutott idejük a játékra, ismerkedésre, mozgásra. A gyerkőcök elmondása szerint és a szülők visszajelzése alapján, nagyon jól érezték magukat a táborban és örültek, hogy velünk tölthették ezt az alkotással teli hetet.

Köszönjük szépen a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, amely nélkül a tábor nem jöhetett volna létre.

Krenyitzkyné Sárosi Krisztina beszámolója

Feltöltő

Fel