Szardínián vendégszerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes

Augusztus elején 7 napot töltött a Bodrog Néptáncegyüttes a „Sa Corona Arrúbia” elnevezésű fesztiválon, Szardínián, amelyen olasz, lengyel, szlovák és szerb csoportok is részt vettek.

A hosszú busz, majd tengeri hajóút után táncosainkat Lunamatrona településen látták vendégül, ott, valamint a környező kisvárosokban – Segariu, Pauli Arbarei, Villamar, Sanluri településeken – voltak fellépéseik. Egy alkalommal a távolabbi Usini városba is elutaztak, itt többek között argentin, Costa Rica-i, és lettországi csoportokkal együtt léptek színpadra. A fesztivál utolsó napján a csoportok részt vettek a Szent Lőrinc-napi egyházi körmenetben, bepillantva így a szardíniai emberek ünnepnapjaiba is.

Táncosaink színes és változatos műsorral készültek a vendégszereplésre, amelyben bemutatták a Bodrogköz tánckultúráját, ezen kívül nagyecsedi, felcsíki, pálpataki, szászcsávási és ördöngösfüzesi táncokkal szórakoztatták a mindig lelkes közönséget. Mivel ezen a vidéken napközben nagyon meleg van, így a fellépések esténként voltak, s mindenütt nagy sikere volt a lendületes, látványos műsorral színpadra lépő együttesnek. Természetesen igyekezett a csoport városunkat is propagálni: a települések vezetőinek, az olasz és külföldi csoportok tagjainak ajándékokat, és Sárospatak nevezetességeit bemutató prospektusokat adtak át.  Táncosaink képet kaptak a szardíniai vendégszeretetről, hiszen vendéglátóink mindent megtettek, hogy a Bodrogosok jól érezzék magukat: elkísérték a csoportot a tengerparti üdülőterületekre és a közeli nagyvárosba Cagliari-ba is, házias – tipikusan szardíniai – ételeket főztek számukra, a magyar és olasz fiatalok közösen sportoltak, ismerkedtek, tanulták egymás táncait. Az ott töltött napok után új élményekkel, új barátokat szerezve indultak haza a táncosok, s útközben még megnézték Pisa város fő nevezetességét.

Az együttes tagjai köszönetet mondanak A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóinak, valamint A Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítványnak a szervezésben nyújtott segítségükért, a Turinform Irodának a propaganda anyagok egy részének biztosításáért, valamint a Kispatak 2000 Kereskedelmi  Kft-nek a támogatásért.

Darmos István

Feltöltő

Fel