Sikeres volt a PLASZTIK ÉLMÉNYTÁBOR

A Sárospataki Plasztik SE második alkalommal hívta bentlakásos és napközis Élménytáborba a gyerkőcöket július 31- augusztus 4-ig. A tábornak a Zemplén Ifjúsági Tábor adott otthont Hercegkúton, ahol 54 gyermekkel töltöttünk el egy élményekkel teli, vidám hetet. Az időjárásra nem panaszkodhattunk, mert a nyár a legmelegebb napjait nekünk ajándékozta.
A hétfői nap a beköltözéssel, elhelyezkedéssel kezdődött. Amikor összeállt a nagy csapat, megismerkedtünk egymással, a helyszínnel, a házirenddel és kezdődhetett a programok véget nem érő sora. Az ismerkedési játékok nagyon tetszettek a gyereknek. Aztán megalakult az 5 csapat, amelyben minden korosztály képviseltette magát és egész héten együtt játszottak, versenyeztek egymással. A finom ebéd és a pihenő után a medencében hűsöltek és pancsoltak a gyerekek. Délután vendégek érkeztek hozzánk. A Rendelőintézet Védőnői Szolgálatától Kajati Krisztina, Újlaki Jolán és Derda Csilla nagyon hasznos információkat osztott meg a gyerekekkel a veszélyhelyzetekről, a baleset megelőzésről és az esetleges teendőkről. Szemléltetve ismerkedtek meg az újraélesztés módszerével. Délután a vicces ügyességi feladatokból álló csapatverseny során a jókedvű kacagástól és az egymásért való szurkolástól volt hangos a tábor. Vacsora után az esti disco is szuper hangulatúra sikeredett.
Kedden reggeli után kirándulásra indult a csapat a közeli forráshoz. Növényfelismerés következett. A csapatok előre megadott szempontok alapján keresték és gyűjtötték a réten a különböző gyógynövényeket, virágokat. A feladat után visszasétáltunk a táborba, ahol a növényekről rövid ismertetéssel montázsokat készítettek a gyerekek, amelyekből kiállítást rendeztünk. Majd megalkottuk a TÁBOR ÉLMÉNYFÁJÁ-t amelyen minden ág egy gyermek és felnőtt nevét viseli, majd leveleket ragasztottunk rá, amelyekre a gyerekek a táborban szerzett eddigi legszebb élményét írták le. Délután plakáttervező verseny zajlott, ahol a csapatok színes plakátok készítésével a természetvédelem, környezetvédelem fontosságára hívták fel egymás figyelmét. Este a Butkai család Lepcsánka partyra hívta a tábor lakóit. Fantasztikusan finom krumpli és cukkini lepcsánka készült szabad tűzön, amelyek nagyon ízlettek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Késő este, sötétedés után Bátorságpróbára indult a csapat, amely inkább viccesre mint ijesztőre sikeredett. Emlékezetes este volt a táborlakók és a táborvezetők számára is egyaránt.
A szerdai nap reggelén különleges élményben volt része a táborlakóknak. A régi tábori idők élményeit idézve fémfedő ‘püföléssel’ és karikás ostor csattogtatás hangjával ébresztettük a gyerekeket, akik ezt ‘kitörő örömmel’ fogadták. Délelőtt Natura Játszóházat rendeztünk a csapatoknak. A természet zöldségei és gyümölcsei, valamint magvak és termések felhasználásával különböző figurákat alkottak a csapatok. Egyetlen szabály volt csak megadva: a figurának meg kell állni a saját lábán. :) A gyerekek óriási lelkesedéssel tervezték, faragták, illesztették, dekorálták és készítették el az “emberkéket” amelyek sok-sok mosolyt csaltak a saját és társaik arcára. Nagyon ügyesek és találékonyak voltak a gyerekek. Volt olyan kreatív csapat amelyik 10 figurát készített. A legkisebbek pedig só-liszt gyurmaképet készítettek magvak, tészták és termések felhasználásával. A Natura Játszóház alkotásaiból kiállítást rendeztünk. Délután észtorna következett. A legkisebbek találós kérdés partin, a nagyobbak szókeresésben, a legnagyobbak pedig ország-város játékban versengtek egymással. Az óriási hőségben pancsolással, fürdőzéssel, majd hideg dinnyével hűsítettük magunkat. A délutáni pihenő és a vacsora után “KI MIT TUD?” -on mutatták meg a vállalkozó kedvű művészek tehetségüket. Éneklés, ritmusdobolás, tánc és mazsorett is látható volt. A zsűri sok-sok dicsérettel és gratulációval illette a vállalkozó kedvű résztvevőket és persze a jutalom és díjazás sem maradhatott el.
Csütörtökön is gyönyörű és nagyon meleg napra ébredtünk. A táborozó mazsorettekhez meghívtuk Szabó Ferencet, aki az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület művészeti vezetője. Mazsorett és twirling edzés keretében botforgatást, technikai és gyakorlati oktatást tartott a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tanítványa Kálmán Dóri bemutatókkal illusztrálta az edzést, amely nagyon tetszett a gyerekeknek. Örömmel láttuk, hogy azoknak a gyerekeknek akiknek ez a tevékenység eddig új és ismeretlen volt, lelkesen ismerkedtek a sporttal és próbálták ki a botforgatást. Akinek nem volt kedve mazsorettezni Trembeczkiné Klárika néni vezetésével kézműveskedéssel, a többiek társasjátékozással, kirakózással, sportjátékokkal vagy éppen pihenéssel, könyvlapozgatással töltötték el a délelőttöt. A délután pancsolással és játékkal telt. Este családi napot szerveztünk, melyre szeretettel hívtuk és vártuk a táborozó gyerekek szüleit, testvéreit. A közös szalonnasütésre nagy örömünkre sokan ellátogattak. Remek hangulatban telt az este ahol a beszélgetések alkalmával új barátságok, ismeretségek születtek a szülők között is, mely külön öröm volt a szervezők számára.
Az este sok-sok meglepetést tartogatott. A tábor tulajdonosa Hoffmann Imre különleges élményben részesített bennünket. Sárkányrepülőjéről a magasból édességet, cukorkát dobott a meglepett gyerekeknek, hatalmas élményben részesítve a kicsiket és nagyokat egyaránt. A második meglepi ezután következett. A gyerekek egész héten készültek Noszály Kami és Gréti vezetésével egy táncos koreográfiával, ahol a kicsik és nagyok, sőt még a vállalkozó kedvű felnőttek is együtt táncoltak a vendégek nagy meglepetésére. Az ÉLMÉNYTÁBOR FLASHMOB-nak hatalmas sikere volt. De még itt sem ért véget a meglepetések sora. A táborvezetők helyben készített kürtöskaláccsal és vattacukorral kedveskedtek a vendégeknek, a résztvevők nagy örömére. A jó hangulatú buli késő estig tartott. Majd a szülők hazatérése után a táborlakók egy éjjeli fürdőzéssel búcsúztatták a csütörtöki tartalmas napot.
Pénteken Sütő Barbara látogatott el hozzánk. Bűnmegelőzésről, veszélyfelismerésről, a biztonságunkról és a ‘baj’ esetén való teendőinkről, segítségkérésről beszélgetett a gyerekekkel. Kisfilmekkel tette még változatosabbá és érthetőbbé a bűnmegelőzés fontosságát mindannyiunk számára. A gyerekek nagy aktivitással vettek részt a beszélgetésben. A hét végére igazi közösséggé kovácsolódtunk, hiszen a csapatokban elvégzendő feladatok, versengések, közös játék, ismerkedés, medencézés, barátkozás mind-mind hozzájárultak ehhez. A vetélkedők alkalmával a közös cél megvalósítása érdekében fiúk és lányok egyaránt a legtöbbet hozták ki magukból, így joggal lehettek büszkék eredményeikre, melyet ajándékkal jutalmaztunk. Délután értékeltük a hetet, táborzárás után következett a csomagolás és készülődés a hazautazásra.

Az ÉLMÉNYTÁBOR minden résztvevőjének köszönet a részvételért, a lelkesedésért, a remek hangulatért. Külön köszönet a szervezésben, lebonyolításban segédkező szülőknek, egyesületi tagoknak, önkénteseknek, támogatóknak. A tábor képes beszámolója önmagáért beszél és bár közel sem tudja visszaadni azt a fergeteges hangulatot, ami nap, mint nap átjárta a tábort, egy kis ízelítőt adhat az ott eltöltött felejthetetlen hétről.
Jövőre újból találkozunk!! :)

A Sárospataki Plasztik SE beszámolója

Feltöltő

Fel