Sárospataki Kötődésűek III. Találkozója

Július 20. – án 17.00 órakor harangok zúgásával kezdődött el a Sárospataki Kötődésűek III. Találkozója a József Attila út sarkán, az állomás közelében. A jelenlévőket dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőnk köszöntötte, aki egyben a rendezvény védnöke is. Méltatta az esemény jelentőségét, és rövid történelmi áttekintést adott a felavatásra váró „óriáskép” a Jegyzői internátus és csendőr iskola egykori épületének sorsáról.
Jó kezdeményezés volt – hangsúlyozta- amikor a rendezők Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete az első találkozó alkalmával emléket kívántak állítani és állítottak a város egykori középületeinek, amelyek ma már nem, vagy más funkciójuk miatt eredeti formájukban nem léteznek. A mai naptól 7 ilyen óriás fotó tájékoztatja az ifjabb nemzedéket és az érdeklődőket, milyen is volt egykoron a város arculata. Ezt követően Sikora Attila alpolgármester szólt a jelenlévőkhöz, megköszönte a civil szervezet kezdeményezését, a találkozó résztvevőinek kellemes időtöltést, tartalmas programokat kívánt. Bálint Béla a zeneiskola igazgatója alkalomhoz illő klarinét szólója után dr. Hörcsik Richárd és Sikora Attila leleplezték a szóban forgó „ óriásképet „. Ezt követően a jelenlévők a Zempléni Lovas Egyesület tagjainak vezetésével elsétáltak az Erdéyi János útra, ahol a „ Rózsaudvar „ parkjában fel avatták az egykori zsidófelekezeti iskola – később – Kisegítő Iskola – tábláját.

20.00 órakor a Bodrog parton a szabadtéri színpad környékén folytatódott a napi program. Ott a fáklyák és tábortűz fényében táncházi szórakozásra nyílt lehetőség Darmos István néptánc pedagógus jóvoltából. Mindehhez jó díszletnek bizonyult a háttérben kivilágított, méltóságteljesen kimagasló „ Vörös Torony” sziluettje.

Másnap július 21.- én délelőtt fakultatív programokon vehettek részt a találkozó regisztrált résztvevői. Kitűzőik felmutatásával díjmentesen tekinthették meg a város idegenforgalmi nevezetességeit, kiállításait, múzeumait, ellazulhattak a Végardói Strandon. Néhányan térítés ellenében hajókiránduláson vettek részt a Bodrogon.

Este 18.00 órától Műsoros- zenés baráti találkozóra került sor az Árpád Vezér Gimnázium Aulájában, ahol ismét dr. Hörcsik Richárd képviselő úr, majd dr. Kun Árpád Tiszteletbeli Örökös Elnökségi Tag köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően nagy sikerű esztrád műsor következett, melyen felléptek a „ hazatérő „ vagy itt élő befutott, vagy karrier előtt álló művészek. A vacsorát követően a helyi „ Rokonok Együttes „ muzsikált, húzta a talpalávalót. Még az idősebbek is táncra perdültek.

22.00 óra után tombolahúzás következett, több mint 60 darab Sárospatakhoz kötődő ajándéktárgy, vagy vásárlási utalvány talált gazdára. Az este vidám hangulatban telt el. A még szórakozni vágyók ellátogattak a Makovecz térre ahol a Borfesztivál programjaihoz csatlakozhattak.

Július 22.én./ Szombaton/ folytatódtak az előző napi fakultatív programok. E mellett a Hild téren a helyi kézművesek árulták portékáikat. Ezzel egyidejűleg került megrendezésre a X. Német Nemzetiségi Találkozó is, ahol A Művelődés Háza mögötti parkban 14 település delegációi vertek sátrat és gasztronómiai különlegességekkel kínálták az érdeklődőket. A Sárospataki Kötődésűek Találkozója résztvevői közül is sok érdeklődő látogatott oda és elmesélték milyen meglepetésben volt részük, amikor a sátrak tulajdonosai meghívták és finom ételekkel kínálták, traktálták őket. Többen közülük az iszonyú meleg ellenére is megnézték a sváb együttesek bemutatóit is, melyek egészen 15.00 óráig peregtek a szabadtéri színpadon.

16.00 órakor az EVINOR pincészetben gyülekeztek a találkozó résztvevői. A távolról érkezettek, hogy odataláljanak a helyszínre, kitűzőjük felmutatásával ingyenesen vehették igénybe a helyi városnéző járműveket. A rendezvényen résztvevők a pincerendszer megtekintése után a borkóstolás során 5 fajta a tájegységre jellemző borkülönlegességet ízlelhettek meg. Átvonulva a nyitott pavilonba borjúlábszár pörkölt is került az asztalra. A borozgatás mellett Jónás Géza cigányzenekara határozta meg a jó hangulatot, amelyet nótázással fejeztek be, mert a Makovecz téren kezdődött a „ Ruzsa Magdi „ koncert. Az esemény a találkozó méltó befejezése volt. A visszajelzések szerint a három napos találkozó tartalmas és emlékezetes volt.

Saláta László, a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete elnökének beszámolója

Feltöltő

Fel