Sárospatakon tartották a Regionális Német Nemzetiségi Fesztivált

Idén Sárospatakon tartották a Regionális Német Nemzetiségi Fesztivált, amelyet már tizedik alkalommal szerveztek meg azzal a céllal, hogy a nagyközönség is megismerje a sváb örökségeket.

A találkozóra érkezett települések felvonulásával kezdődött a 10. Regionális Német Nemzetiségi Fesztivál, amelyre nem csak a megyéből érkeztek sváb kulturális csoportok. Ahogy a szervezők elmondták, legfőbb céljuk, hogy az évszázados kulturális értékeiket megismertessék a nagyközönséggel. Így a színpadon zenei, énekes és táncos produkciókat láthattak az érdeklődők. A B-A-Z-megyei Közgyűlés elnöke szerint szükség van az erős nemzetiségekre, akikkel kiteljesedik a megye élete. Török Dezső hozzátette, a német ősök erős értékrendet és tartást hagytak az utókorra, akik ugyan időnként nehéz korszak jutott, ma mégis aktív tagjai a megyének.

Patakon mindig is jelentősek voltak a sváb közösségek – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere emlékeztetett, hogy a városban megalakult három nemzetiségi önkormányzat jól működik. Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő a Józseffalvaiakat emelte ki, rámutatva, hogy tenni akarással élővé lehet tenni a sváb kulturális értékeket.

A megyei német önkormányzatban erős a zempléniek képviselete – mondta a területi elnök. Stumpf Andrásné kiemelte, a fesztivál erejét az is adja, hogy a kulturális csoportok, a sváb ételek, mind-mind kézzelfoghatóak, nem pedig egy régmúltba veszett bemutatóról van.

Ahogy Rák József, Hercegkút polgármestere fogalmazott:

„a mi kultúránk nem beteg, hogy ápolni kelljen. A hagyományaink nem rabok, hogy őrizni kelljen őket. Mi Hercegkúton megéljük hagyományainkat, kultúránkat és örömmel mutatjuk meg másoknak”.

A 10. Regionális Német Nemzetiségi Fesztivál alkalmával nem csak kulturális értékeiket mutatták be a német közösségek, hanem az étel különlegességeiket is. Így töltött káposztából és süteményekből sem volt hiány, de természetesen a tunki sem maradhatott ki. Utóbbiról az is elhangzott, az alapjai hagyományos recept szerint készülnek, mégis minden településen van valami sajátossága a sváb ételnek.

 

Feltöltő

Fel