Megemlékezés a nándorfehérvári diadal emléknapján

A Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) és a Karosi Honfoglalás Kori Látogató Központ ismét közös megemlékezést tartott, ezúttal a nándorfehérvári diadal 561. évfordulóján. Július 1-én a pozsonyi csatára emlékeztek, ezúttal Hunyadi János és társai hősies győzelme előtt tisztelegtek.

A július 22-i megemlékezés helyszíne a Sárospataki Református Egyházközség Lelkészi Hivatalának Lorántffy-terme volt, ahol Tarnavölgyi László, a SWAK elnöke és Szabó Péter, a karosi látogató központ igazgatója köszöntötték az emlékező közösséget és méltatták a nándorfehérvári győzelem jelentőségét. Az Országgyűlés 2011. július 4-én a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét.

A köszöntők után Remeczki Imre tartott előadást a nándorfehérvári diadalról. A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Comenius emlékérmes történelem szakos tanára szakmailag felkészülten, érdekesen elevenítette fel az 561 évvel ezelőtti eseményeket. A hallgatóság az előzmények és következmények, illetve a csata lefolyásának részletes megismertetése során új ismeretekkel is gyarapodott. A színvonalas előadás jól szolgálta a történelmi emlékezet ápolását.

1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) ostromló II. Mehmed szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelmet követően az oszmánok elmenekültek a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa hosszú évtizedekre elhárította a török terjeszkedés veszélyét.

Napjaink ismételt muszlim fenyegetése teszi különösen is indokolttá és aktuálissá, hogy emlékezzünk a Nándorfehérvárt hősiesen védelmezőkre. Mert csak annak van jövője, aki ismeri múltját és ápolja a hős elődök emlékét. Merítsünk hát erőt az ő diadalukból, mert képletesen ma is szükségünk van sok-sok nándorfehérvári diadalra, még ha más eszközökkel is vívják az ilyen csatákat manapság a modern korban. Magyarország – ahogy a múltban, úgy ma is – a keresztény Európa védelmezője. Erre emlékezni és emlékeztetni a hős elődök iránti tiszteletből is eredő kötelességünk.

A megemlékezés a megjelentek megvendégelésével zárult.

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

(Fotók: Lencsés Anna, Szabó Viktória)

Feltöltő

Fel