Ismét Zempléni Népművészeti Tábor A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében

A Művelődés Háza és Könyvtára hagyományos rendezvényeinek sorában június végén rendezték meg Újhutában a Zempléni Népművészeti Tábort, mintegy 30 – Budapestről, Maglódról, Bodrogolasziból, Hercegkútról, Vajdácskáról, Sárospatakról érkezett – résztvevővel. 

Azért népművészeti és nem néptánc, vagy népi kézműves tábor ez, mert a hagyományos paraszti kultúra sok szeletével találkoznak ezekben a napokban a táborlakók. Kiváló oktatóktól – Szarka Zsolttól és Prekup Annától, valamint Sosovica Fannitól és Kis Istvántól – tanulhattak idén délalföldi, és bonchidai táncokat a gyermekek, s minden napra jutott népi ének tanulás is, János Hajnalka népdalénekessel. Kovács Borbálával a népi játékok világába tekinthettek be a fiatalok, valamint a  gyöngyfűzés, Kovácsné Géczi Juliannával a nemezelés, Kovács Lászlóval a természetes anyagok – nád, kukorica, dióhéj – felhasználásának kézműves hagyományaival ismerkedhettek meg. A népi sportjátékok közül – az ismert labdajátékok mellett –  a méta volt az, amelyet az idén először táborozók az első napokban megtanultak, s a hét közepétől többször a visszatérő gyermekekkel együtt nagy lelkesedéssel játszottak is, hiszen ez a játék ma már ugyan kevéssé ismert, ennek ellenére élvezetes, és sportteljesítménynek sem utolsó. A táborban nem maradhattak el a hagyományos programok – tábortűz, táncház, tábori kivagyok-mivagyok, ügyességi vetélkedő, bátorságpróba – sem.

A gyermekek sok-sok élménnyel tértek haza a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett Zempléni Népművészeti Táborból.

Feltöltő

Fel