Sárospatakon tartják júliusban a 45. Országos Honismereti Akadémiát

Másfél éves szervezés előzte meg a bejelentést, miszerint július 2-7 között a Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület Sárospatakon a Református Teológiai Akadémián tartja meg 45. Országos Honismereti Akadémiáját.

A pataki városházán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a Szövetség éves nagy rendezvényére Kárpátalja teljes területéről érkeznek szakemberek. A kedvtelésből helytörténeti kutatásokat végzőktől egészen a professzorokig bezárólag várnak vendégeket a nyílt konferenciára.

Az idei éve témája és a helyszín választás sem véletlen – mondta a Honismereti Szövetség elnöke. Debreczeni-Droppán Béla közölte, Sárospatak a reformáció hazai bölcsője, és miután idén ünneplik annak 500. évfordulóját az Akadémia témája a “Reformáció művelődéstörténeti jelentősége” lesz. Helyi doktor, professzorok is tartanak majd előadásokat, hiszen az Akadémia hagyományaihoz tartozik, hogy a fogadó város történetét is megismertetik a résztvevőkkel. Az előadások mellett a tanulmányi napon a megye több településére is ellátogatnak majd, jellemzően a reformáció mentén haladva.

Előzetesen 180 fő regisztrált az Akadémiára – mondta Titkos Sándorné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy ezzel az utóbbi 20-30 éve leglátogatottabb rendezvényére készülnek.

A sajtótájékoztatón mutatták be a Szövetség folyóiratát is, amelyben szintén a megye és Sárospatak értékeit és persze a reformáció hatásait találják majd az olvasók.

Nagy öröm számunkra, hogy a szervezők Sárospatakot választották az Akadémia helyszínéül, immár második alkalommal – mondta a város alpolgármestere. Sikora Attila megjegyezte, 1987 járt Patakon az Akadémia akkori országos rendezvénye. Az idei eseményről pedig elmondta, a város kezdetektől támogatta a megkeresést, és igyekszik minden fronton segítséget nyújtani. A nyitó napon valamennyi vendég részére díszvacsorát adunk majd – tette hozzá az alpolgármester.

A Honismereti Szövetségről bővebben honlapjukon olvashatnak.

Feltöltő

Fel