AVICOM különdíjat kapott a MNM Rákóczi Múzeuma

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa – közismert nevén az ICOM – az egyes tudományágakban és a különböző szakterületen tevékenykedő múzeumi szakemberek világméretű hálózata. A szakmai együttműködés elősegítéséért, a kulturális örökség megőrzéséért dolgozik az egész világon. Az ICOM-nak 30 Nemzetközi Munkabizottsága van, a múzeumi munka valamilyen speciális szakterületéről. Ezek egyike az AVICOM (angolul: Audiovisual and New Technologies), az Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiákkal foglalkozó Nemzetközi Bizottság.

Az AVICOM Multimédia Munkacsoportja szervezi a The Museum Audiovision International Festival MUSAIONfilm 2017 – F@IMP 2.0 programot, amely múzeumok és kulturális örökséggel foglalkozó intézmények által létrehozott multimédiás eszközöket mutatja be és terjeszti, valamint díjazza a legeredetibb termékeket. 2017. június 13-15. között a csehországi Uherský Brodban, a Jan Amos Comensky Múzeumban rendezték az idei Fesztivált és az ünnepélyes díjátadót.

A verseny több kategóriában zajlott, kisfilmektől a nagy alkotásokig. A versenyfilmek a világ minden tájáról érkeztek, miként a zsűri is. A bemutatott alkotások angolul készültek, vagy angol nyelvű feliratuk volt. Egy részük animációs, interaktív produkció, másik részük néprajzi dokumentumfilm, művészettörténeti feldolgozás volt. A legtöbb film Oroszországból érkezett.

A fődíjat magyar pályázó, az Evangélikus Múzeum nyerte. A Fesztivál díjazottjai között voltak orosz, brazil, finn, guatemalai, spanyol, svájci, horvát, cseh és magyar alkotások.

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a rövid film kategóriában pályázott az I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyét bemutató filmmel. E kategória különdíját kapta múzeumunk. Köszönjük mindazok munkáját, akik a film szakmai, technikai megvalósításában részt vettek!

Dr. Tamás Edit beszámolója

Feltöltő

Fel