Figura János díszletépítő iparművész kiállítása az Újbástyában

Különleges kiállítási anyaggal mutatkozik be az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György kiállítótermében Figura János.
A budapesti születésű, 2002-óta Komlóskán élő alkotó színházi munkásságának közel három évtizedes anyagából válogatott a június 14-én nyílt kiállításra. Műhelyében Magyarország szinte valamennyi színpadára készített színházi díszleteket, volt olyan esztendő, mikor harmincnál is több produkció színpadi bemutatóját is segítette csapatával. Makettek, fényképek, jelmezek adják a kiállítás gerincét, a terembe lépő látogatót az Operaház átalakított látványterve fogadja.

A kiállítás megnyitóra a Figura család meghívására Sárospatakra érkeztek; Léner Péter Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, Figura János szakmai mentora, Árvai Magdolna a Nők Lapja újságírója, Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező, színigazgató, forgatókönyvíró, érdemes művész.

A tárlat létrejöttéről és fontosságáról Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója beszélt, majd a vendégeket Aros János Sárospatak város polgármestere köszöntötte. Léner Péter színigazgató örvendetesnek találta, hogy Sárospatak ilyen kiállításnak otthont ad. A Figura műhely munkáját, mint megbízható színházi partner tevékenységét méltatta.

Árvai Magdolna a Nők Lapja újságírója arról beszélt, hogy a színészi játékhoz milyen biztonságot ad a jól megépített és működőképes díszlet. Figura János munkái hosszútávra készülnek, minőségi anyagokból, precíz szakértelmet tükrözve. Árvai Magdolna szerint ezt a válogatást Magyarország színházaiban is érdemes lenne bemutatni, az összeállítást országos turnéra indítani.

A Függönyt fel! című kiállítást hivatalosan Szinetár Miklós rendező nyitotta meg. Személyes élményét felelevenítve beszélt a színházi világ iránti elköteleződéséről. Kiemelte az Operaház részére készült díszleteket, és a hosszú időn át végzett együttműködésüket a Figura családdal.

A megnyitón a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona tanulói működtek közre. Ez nem véletlen, hiszen Figura János az oktatási intézményt is támogatja.

A megnyitón résztvevő színházi bérletes vendégeket pezsgős koccintásra invitálták a szervezők.

A látogatók július 31-ig tekinthetnek be a színházi kulisszák mögé, kedd-szombat 8-16 óra közötti nyitva tartás ideje alatt.

Feltöltő

Fel