A sárospataki Magyar Ifjak New Yorkban

A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium egykori tanulói által életre hívott MINK (Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület) a korábbi években már többízben megmutatta magát a helyi, környékbeli és határon túli közösségek előtt is. Az idei évben új lehetőség adódott számukra. Új műsoruk az 1956-os forradalom hőseinek és az azt követő politikai emigrációnak állít emléket, Emlékképek – Mert ez maradt címmel. A pesti bemutató sikere után, idén februárban Sárospatakon is láthatták az érdeklődök az előadást. Majd május elején Hollóházára is eljutott fentemlített pódiumműsoruk, ahol arról is értesülhettek a résztvevők, hogy az 1956-os Emlékbizottság eddigi támogatásán túl egy újabb sikeres pályázattal, az emigráció egyik központjának számító New Yorkban is megmutathatják az előadásukat. A bemutatóra a Nemzeti Összetartozás Napján 2017. június 4-én került sor a New York-i Magyar Házban.

A fiatalok május 31-én indultak útra a tengerentúlra. A színpadi szereplőket erősítették az úton a stáb azon tagjai is, akik nélkül a műsor nem valósulhatott volna meg, valamint egyik mentoruk Tóth Reni énekesnő, a Kormorán együttes volt énekese is velük tartott. Természetesen az előkészületek mellett időt kerítettek egy-két olyan kultikus hely megtekintésére, amelyek a magyar emigrációhoz, vagy a magyarsághoz kötődnek. Első nap ellátogattak Liberty Island-re a Szabadság-szoborhoz, valamint Ellis Island-re. Az utóbbi szigetet a Könnyek illetve Remény szigetének is nevezik, mivel az Egyesült Államokat célzó emigránsok sorsáról itt döntöttek, hogy beléphetnek-e az Új Világba, vagy haza kell térniük. Az egykori tranzit zóna ma már múzeumként üzemel, ahol több magyar vonatkozású dokumentumra és tárgyra bukkant a csapat.

Előadásukon részt vett Magyarország New York-i konzulja, dr. Szakács Imre, aki az ottani konzuli feladatait éppen a nemzeti összetartozás erősítése jegyében látja el. Továbbá jelen voltak egykori ’56-os szabadságharcosok, többek között Hóka Ernő az 1956-os Világszövetség Elnöke is. A műsor nagy sikert aratott és könnyeket csalt a nézők szemébe, akik közül többen is megállapították, hogy egészen máshogy állnának ma az emigráció dolgai, ha Magyarország ilyen figyelmet szentelt volna nekik is az eddigiekben és megköszönték az előadást. A megemlékezésről a Magyar Televízió is beszámolt, nyomatékot adva a rendezvény jelentőségének.

A hazautazásig terjedő rövid időt kihasználva az egyesület tagjai felkeresték, és virágot helyeztek el a magyarság számára fontos emlékművek előtt: a Riverside-on található Kossuth-szobornál, illetve a mellette újonnan felavatott az ’56-os forradalomra emlékező kompozíciónál.

Úgy gondolom az egyesület minden tagja számára életre szóló élményt adott ez az út, valamint további hitet és megerősítést, hogy a nemzet szolgálata, nem csak lemondásokkal jár, hanem nagyszerű közösségi élményt teremt, új kapcsolatokat épít, és erősíti a nemzeti összetartozást még sok-sok ezer kilométerrel a határainkon túl is. Köszönet illeti az Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium vezetőségét, akik hozzájárultak, hogy tanáruk és diákjaik is részt vehettek ezen az úton.

A képeket Nagy Dániel készítette, a beszámolót írta: Remeczki Imre

***A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.***

 

Feltöltő

Fel