Beszámoló a május 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről

Sárospatak Város Önkormányzata 2017. május 26-án tartotta soron következő képviselő-testületi ülését. A legfontosabb információkat Sikora Attila, alpolgármester összegezte.

Még az ülésünk kezdetén Aros János polgármester dicséretben részesítette és Oklevelet adott át azon Sárospataki Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőröknek, akik májusban kimentettek egy hölgyet a Bodrog folyóból. Gyors reagálásuknak köszönhetően nem végződött tragédiával az eset.

Többek között beszámolót tartott 2016. évi tevékenységéről a Zempléni Vízmű Kft.. Itt elhangzott, a rezsicsökkentés miatt befagyasztott árak a lakosság számára hatékonyak, a társaság számára pedig azt jelenti, hogy külsős munkák vállalásával kompenzálják a különbözetet. A kintlévőségek kezelése folyamatos, a lakosság tartozás 10-ről 7 millió alá csökkent azonban a közületek által felhalmozott társasággal szembeni tartozás kis mértékben növekedett. A pénzügyi adatokon kívül elhangzott, továbbra is biztonságos a működés ellátása.

Szintén beszámoló hangzott el a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Kft. részéről. Itt is a rezsicsökkentésből adódóan van feladata a társaságnak, tekintettel arra, hogy áraik évek óta nem változnak. A cég a szabadpiacról szerzi be a szükséges gázmennyiséget, ezzel kompenzálva a különbözetet. Szintén örvendetes, hogy a Comenius Campus távhős csatlakozásával további bevételekhez jutott az önkormányzati társaság. Működése a cégnek stabil.

Harmadik beszámolót a Pataqua Kft. tartotta. Ezen cégünk üzemelteti a végardói termálfürdőt. Annak ellenére, hogy a „nagy” roham és a bevétel csak a nyári időszakra vonatkozik, az ország azon kevés fürdői közé tartozik a pataki, amely nyereséges. Mintegy 250 ezer vendég volt a strandon az elmúlt éven, árbevétele 10 százalékkal meghaladta a kiemelkedően jónak mondható 2015-ös évét. Igaz már az idei év eseménye, de nagy öröm számunkra, hogy négy csillagos minősítést ért el Végardó Fürdő a Nemzeti Tanúsító Védjegy alkalmazása során, mely öt évre szól.

Szintén beszámolót tartott 2016-os évéről a Kommunális Szervezet. A sokrétű munkával foglalkozó városüzemeltetési feladatokat ellátó szervezet legfontosabb momentuma, hogy egyre kevesebben vállalják a részvételt a közmunka programban, így folyamatos létszám hiánnyal küszködik a társaság. Ez látható a napokban is, hiszen a fűnyírással is hiába minden nap dolgoznak a munkások, egy kicsit el vannak maradva.

Beszámolót hangzott el a 2014-2020-as Kulturális Stratégia végrehajtásáról. Megállapítottuk, hogy a tervek szerint halad a végrehajtása.

Szó volt az adóztatásról is, amely fontos bevétele önkormányzatunknak – mondta Sikora Attila. Kiemelve, a tervezettnél nagyobb adóbevétel volt folyt be, 401 millió forintnyi adót fizettek be a városban működő cégek önkormányzatunknak. E szerint egyre sikeresebbek és nyereségesebbek a pataki cégek. Szó volt még az idegenforgalmi adóról, 69.675 vendégéjszakát töltöttek nálunk a turisták, ez mintegy hét százalékos növekedés 2015-höz képest. Még egy érdekes adat, egy év alatt mintegy 200 darabbal növekedett a gépjármű állomány városunkban, ezzel már több mint 4.000 jármű található a városban.

Pályázatot bíráltunk el egészségügyben. Dr. Vajas Zsuzsanna – jelenleg a Sátoraljaújhelyi Kórház SBO osztályának vezetője – szeretne dolgozni a kettesszámú felnőtt háziorvosi körzetben, amely 2014 óta helyettesítéssel működik. Van lehetősége az országos program pénzügyi támogatást is igénybe venni hozzá, amelyhez a szükséges önkormányzati dokumentumot megadtuk számára. Bízunk benne hamarosan megkezdheti rendelését városunkban.

Lemondott az önkormányzati egy elővásárlási jogáról egy Erdélyi János úti ingatlan kapcsán.

Pályázunk a következő tanévre szóló iskolatej programra, amelynek újdonsága, hogy már nem kell önkormányzati támogatást biztosítani a tanéves szinten mintegy 800.000 Ft-os szolgáltatáshoz.

A Gyermekjóléti feladatok ellátásról is beszámoló hangzott el. 2016-ban 503 fő került velük kapcsolatba valamilyen módon, 70 főnél is több kiskorú volt közülük. Jelenleg három ember végzi ezt a feladatot, éves szint több mint 6.000 alkalommal volt rájuk szükség.

Első lakáshoz jutók támogatásáról is döntöttek, ez alkalommal két ifjú pár kapott kedvezményes 1 millió forintos támogatást önkormányzatunktól. Jelen állás szerint még hét millió forintunk van fiatalok letelepedésének támogatására – mondta Sikora Attila, alpolgármester.

Feltöltő

Fel