Újra kaktuszok és pozsgás növények kiállítása az Újbástyában

Idén Pünkösd idején lehet gyönyörködni a szebbnél szebb és szúrósabbnál szúrósabb kaktuszokban az Újbástya Rendezvénycentrum második emeletén.

A kaktuszok és pozsgás növények kiállítása alkalmából elhangzott, az elmúlt éven megtartott első rendezvényen több mint 600 vendég járt, így nem volt kérdés a folytatás. Idén a 12 kiállító mintegy 8.000 – 10.000 (!) darab és nagyjából ezer fajtát felölelő gyűjteménnyel érkezett.

Aros János köszöntőjében azt mondta, egy új közösséggel bővült a város aktív civil területe, hiszen a helyiek kezdeményezésére és ötletére valósul meg a rendezvény, amellyel színesítik a városi programok kínálatát. A városvezető hozzátette, a már-már fanatikus gyűjtők nem önzőek, hiszen a nagyközönség is gyönyörködhet a növény ritkaságokban.

Kósik Péter a kiállítók képviseletében mutatta be a színes és gazdag tárlatot, megjegyezve, hogy egyes növények akár több tízezer kilométeres utat is maguk mögött tudhatnak, míg gyűjtőhöz kerülve eljutnak egy kiállításra.

A Zempléni Kaktuszbarátok Köre nevében Prokop Viktor üdvözölte a közönséget, kifejezve köszönetét mind az önkormányzat, mind pedig A Művelődés Házának, akiknek támogatásával már második alkalommal jöhetett létre a kiállítás. Megjegyezte, hogy bár náluk a felesége, Niki az igazi gyűjtő, ő maga is egyre inkább kötődik a növényekhez. Kiállításokra is járnak, akárcsak a Szuromi házaspár.Sárospatak Bodroghalászi városrészen közlekedők naponta láthatják Szuromi Ferenc és felesége Kata gyűjteményét, hiszen azok egy része az előkertben található.

A pataki kiállításnak is története van, hiszen a 2015-ös Bogácson megtartott kiállítás alkalmával a két gyűjtő család megálmodta a pataki rendezvény ötletét.
Ahogy lenni szokott, – még ott Bogácson – a két asszony beszélgetéséből útjára indult a pataki kiállítás terve, amelyet a férjek lelkesen támogattak.

A megnyitón az is elhangzott, hogy a kaktusz és pozsgás növényekből elég egyszer megszerezni egy kisebb darabot. Aztán jön a második, a harmadik, a … és máris egy új gyűjtőt lehet üdvözölni.

Aki, nem hiszi, járjon utána június 2-3. -án 9-18 óra valamint június 3.-án 9-14 óra között az Újbástya Rendezvénycentrumban.

Feltöltő

Fel