Hat program, másfél milliárdos összeggel segíti Sárospatak fejlődését

Meghaladja az 1,5 milliárd forintot annak a hat nyertes pályázatnak az összege, amelyet Sárospatak város önkormányzata a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyert el 100%-os támogatási intenzitással.

A májusi pályázati döntésről a város polgármestere és Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője közös sajtótájékoztatón számoltak be a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Dr. Hörcsik Richárd azt mondta, a TOP pályázatok rendszere elősegíti a városok, falvak fejlődését, hiszen célzott forrásokkal olyan fejlesztéseket szolgálnak, amelyek egy egész települést vagy akár annak térségét is szolgálják. Nagy munka van mögöttünk, de még nagyobb a feladat a következőkben – utalt arra Dr. Hörcsik Richárd, hogy a pályázati döntést követően szerződéskötések, közbeszerzések és a kivitelezések sora áll munkaként a város szakemberei előtt.

Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt időszakban már 14 milliárd forint értékben nyertek el pályázatokat a városi intézmények, civilek, egyházak és az önkormányzat. Valamennyi program a fejlődést szolgálják és több esetben a minőségi turizmus feltételrendszerét erősítik – mondta Aros János.

Sárospatak polgármestere a TOP pályázatok részleteiről elmondta, hat benyújtott pályázatuk kapott támogatást, az alábbiak szerint:

Kerékpárosbarát fenntartható közlekedésfejlesztés Sárospatakon 499 748 800 Ft összegben, amelyből a Herczeg utca teljes burkolatcseréje valósul meg az alapoktól kezdve, és egy külön kerékpársávot is ki tudunk alakítani.

A Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés alfejezetben az egyre inkább látogatott Megyer-Hegyi Tengerszem turisztikai fejlesztésére költhetünk 388 730 839 forintot. A program tartalmazza a Tengerszemhez vezető út kialakítását, komfortos parkolókat, egy kisebb erdei kalandpályát valamint egy via ferrata pályát tudunk kialakítani.

Helyi gazdaságfejlesztésre is nyújtottunk be pályázatot, ez közétkeztetést szolgáló konyhai kapacitásbővítést jelenti, 73 543 620 forint értékben és a Móricz kollégium konyháját fogjuk korszerűsíteni.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 247 085 159 forint áll rendelkezésre. Nyílászárók cseréje, napelemes rendszer és egyéb költség megtakarítást eredményező beruházások lesznek három helyszínen: az Erdélyi iskolában, az Újbástya Rendezvénycentrumban az Idősek Otthonában.

Komoly eredményeink voltak eddig is virágosításban, városunkat erősíti a 2016-os év főkertésze és újabb lendületet vehetünk, hiszen Zöld város kialakítására 200 351 390 forint áll rendelkezésünkre. a Többek között növeljük a zöld felületeket megvalósul a Bodrog-part fejlesztése, a Vízikapu rendbetétele és egy újdonság is lesz, elektromos töltőállomás telepítése valósul meg a belvárosban.

“A Bodrog varázsa” – Hálózatos vízi turizmus fejlesztés a Bodrog partján című programot együttműködésben valósítjuk meg Felsőbereckivel, Bodrogolaszival, Olaszliszkával és Szegivel összesen 151 515 000 forint értékben.  Vízi turisztikai bázisokat alakítunk Sárospatakon, ezzel végre nagy lépést teszünk, hogy a várost kettészelő folyó adottságait sikeresen tudjuk használni – mondta Aros János.

A hat TOP pályázati döntés, amely májusban hozott eredményt a városnak összesítve 1.560.974.808 Ft támogatási összeget tesznek ki, minden esetben 100 %-os mértékű támogatási intenzitásról van szó.

Már folyamatban lévő – korábban támogatást kapott – program a Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Sárospatak központtal című szintén TOP-os pályázat, amely 534 770 000 Ft-os összeggel valósul meg és célja a foglalkoztatás elősegítése.

Feltöltő

Fel