A Szent Korona és kutatásának legújabb eredményeiről tájékozódhattak az ÁVG diákjai

2017. május 10-én Remeczki Imre történelemtanár meghívására, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium vendége volt Prof. Dr. Pálffy Géza történész a MTA Lendület Szent Korona Kutatócsoportjának vezetője, Bárány Krisztián filmrendező, a FilmLab Stúdió ügyvezetője és Lazók Mátyás színművész, aki a Szent Koronával kapcsolatos új eredményeket bemutató filmben Perényi Péter koronaőrt alakítja.

Meghívásukat az inspirálta, hogy a fiatalok számára is közel hozzák a tudomány, a magyar kultúra és történelem fontos eseményeinek és eredményeinek bemutatását, minél hitelesebb forrásokból merítve.
A Szent Koronával foglalkozó akadémiai kutatócsoport eredményeit, felfedezéseit egy 65 perces filmben mutatták be, eköré fonva a Szent Koronának a XVI. századtól a XX. század utolsó királykoronázásáig terjedő időszakban kibontakozó történetét. A film olyan kuriózumokat emel ki, melyek még a történelemben esetleg jártasabbak számára is érdekességként hathatnak. Ilyen I. Szulejmán Szent Koronához fűződő története vagy a Szent Korona keresztjének elferdülésére megfejtést rejtő iratok léte. A legrégebbi magyar, illetve horvát címert ábrázoló zászlók felfedezése, vagy az 1792. évi koronázáskor használt koronázási pálca, mely csak a napjainkban került a magyar állam tulajdonába.
A filmet rendező Bárány Krisztián és Lazók Mátyás a film kulisszatitkaiba, a forgatások nehézségeibe avatta be a diákokat.
A filmmel és az alkotókkal szeptember folyamán Sárospatak város közönsége is találkozhat, hiszen ígéretet tettek egy új bemutatóra.  Szívesen látják majd azokat, akik kíváncsiak országunk legféltettebb kincseire és a tudomány új eredményeire e témában.

https://www.youtube.com/watch?v=MiqBGVxBth4      

 www.facebook.com/FilmLabStudio/

Feltöltő

Fel