Reformáció ünnepe Eisenachban pataki résztvevőkkel

Egyházi és oktatási szereplők is képviselték Sárospatakot az önkormányzat delegációjával közösen a németországi Eisenachban megtartott a reformáció 500 éves ünnepéhez kapcsolódó rendezvényeken. Külön felkérésre patakról még egy kórus is vendégszerepelt az ünnepségsorozat programjai között.

Sikora Attila alpolgármester, a delegáció vezetője számolt be a többnapos látogatásról. Elmondta, a mintegy 10 éves testvérvárosi kapcsolatot folyamatosan igyekeznek tartalommal megtölteni. Emlékeztetett, hogy arról a németországi városról van, amely otthon lett a világszerte ismert, Sárospatakon született Szent Erzsébetnek. Éppen ezért már a mostani úton is szó volt arról, a két város és szervezeti miként tudják a vallási kapcsolat és a vallási turizmus útját közösen egyengetni.

A mostani látogatás fő célja viszont Luther Mártonhoz kapcsolódik, hiszen 500 év telt el azóta, hogy Luther Márton a 95 tételt kiszegezte a wittenbergi vártemplom ajtajára. A reformáció félévezredes ünnepére Németország szerte számos ünnepséget szerveznek, ezzel tisztelegve Luther előtt, aki Eisenach-ban kezdte tanulmányait a ferences szerzeteseknél, majd később tanai terjesztése idején a pápa elől is Wartburg várába vitték. Itt, a börtön évei alatt német nyelvre fordította az Újszövetséget és megújította fordításában a német nyelvjárást is.

Sárospatak önkormányzata eleget téve Eisenach testvérvárosának felkérésének 22 fős delegációval vettek részt a központi többnapos ünnepségen –mondta Sikora Attila. A Gaudium Musici kórus 15 fős csoportja adott két alkalommal is nagy sikerű előadást a testvértelepülésen valamint Dr. Enghy Sándor német nyelven tartott istentiszteletet az ünneplő közönség előtt

A delegáció tagjai között volt a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának Általános Iskolájának vezetője is, aki az Eisenachban található református oktatási intézménnyel vette fel a kapcsolatot, ezzel – az Árpád Vezér Gimnáziumot is beleértve – már két pataki intézmény is megkezdheti együttműködését a német oktatási intézményekkel. A tervek szerint, akár már idén nyáron cserediák program veheti kezdetét – tette hozzá Sikora Attila, alpolgármester.

Feltöltő

Fel