Könyvmolyok a könyvtárban

Izgalmas és élményekkel teli Könyvtári éjszakát rendeztünk „Könyvmolyok a könyvtárban” elnevezéssel május 5-én gyermek olvasóinknak. 16 kislány költözött be hozzánk a könyvtárba, hogy részt vegyen az egész éjszakát betöltő programjainkon.

A beköltözés a könyvtár zárása után történt. Nagy izgalommal és kíváncsisággal érkeztek a gyerekek és a szülők is hozzánk. Mindenki bepakolta a könyvtári polcok közé a hátizsákját és hálózsákját, majd elköszöntünk a szülőktől és megkezdődött a nagy kaland.

Ismerkedéssel kezdtünk, ahol különböző vidám játékok segítségével hangolódott egymásra a csapat. Megismerkedtünk a könyvmoly elnevezés eredetével, kapcsolatával az olvasáshoz és könyvtárhoz. Lufiból könyvmoly kukacot készítettünk olyan módon, hogy mindenki felfújt egy lufit és ezeket összeragasztva megalkottuk Molyit, aki egész éjjel figyelte a kis könyvmolyok ténykedéseit a könyvtár emeletén.

Ezután „Gomolygás”-ra indult a kis csapat. Előre elrejtett molykukacok képeit gyűjtötték nagy szorgalommal és igyekezettel a gyerkőcök, akik gyorsak, ügyesek és nagyon lelkesek voltak. Jól esett egy kis futkározás, közös játék a friss levegőn, amelyhez a Makovecz tér kiváló helyszínnek bizonyult. Tettünk egy kisebb sétát A Ház környékén is.
Visszatérve a könyvtárba mini Gasztrokaland-ban volt részünk Klárika néni segítségével, ahol kukac alakú édességet és gyümölcsdíszt készítettek a gyermekek. Kókuszgolyókat ropira fűzve készült az egyik édesség, a másikat pedig almából formázták és alakították az ügyes kezecskék.

A gasztroélmény után a „Molyováló” című kézműves foglalkozás keretében molyos könyvjelzőket készítettünk és díszítettünk, valamint a vasárnapi anyák napjára is alkottunk egy kis apró ajándékot a szülők és nagyszülők számára. A sütikészítés és a kreatívkodás is nagyon tetszett a gyerkőcöknek.

A MolyVacsora következett, ahol a felkínált „tintaleves és papírgaluska” helyett inkább a finom és ízletes pizzát választották a gyerekek, amit mindenki jóízűen elfogyasztott.

Ezután kezdetét vette a „Komlykodó”. Négy csapatban, sok színes és érdekes feladat által a kis molyok felelevenítették tudásukat a könyvekről, könyvtárról. Könyvválogató, meseszereplők felismerése, kifejtő feladat, papír rágcsa készítő verseny, mese activity, kvíz és villámkérdések is szerepeltek az izgalmas feladatok között. A csapatok jókedvűen, aktívan vettek részt a versengésben, ezáltal nagyon jó hangulatúra sikeredett a vetélkedő. Ügyességükért és okosságukért oklevéllel és ajándékokkal jutalmaztuk a csapatokat.

Ekkor már későre járt az idő, ezért egy rövid pihenő után indultunk volna a „Bolyongó molyok” Bátorságpróbára. De az időjárás nem kedvezett nekünk, hiszen a hirtelen jött eső miatt nem tudtunk kimenni a közeli parkba. Nem keseredtünk el! Új helyszínt választottunk, amely talán még izgalmasabbnak bizonyult. A Ház éjjeli folyosóin bolyongtak a kis molyok, akik a sötétben lélegzetvisszafojtva várták a feladat ismertetését. A bátrabbak egyedül, de volt aki barátaival teljesítette a próbát, amely során egy adott pontról kiindulva a könyvtárba kellett visszatalálni. Egy kis ijesztgetéssel még izgalmassá tettük az amúgy is bátorságot igénylő feladatot, amely nagyon tetszett a gyerekeknek. Visszatérve a könyvtárba bátorságukért emléklappal ajándékoztuk meg a résztvevőket.

Esti, de inkább Éjjeli mese következett a hálózsákok elhelyezése és a pizsamahúzás után. A mese után hamar álomba szenderült a vidám könyvmoly csapat. Reggel picit fáradtan, de annál több élménnyel gazdagodva vártuk a szülőket és térhettek haza a gyerekek.

Az élménybeszámolók és elmondásuk alapján minden gyerkőc nagyon jól érezte magát a könyvtári éjszaka során. Új barátságok is születtek és sok-sok ismerettel gazdagodtak. A könyvtárba pedig az izgalmas, különleges és egyedi élmények hatására a jövőben is szívesen visszajárnak!

Köszönjük az önkéntes segítőink, a szülők, valamint a Pizza Expressz támogatását!

Noszályné Bodnár Ágnes és Trembeczki Lászlóné beszámolója

Feltöltő

Fel