Esetkocsival és mentőtisztekkel bővült a Sárospataki Mentőállomás

2015 decemberében adták át a Sárospataki Mentőállomást, idén áprilistól pedig szolgálatba áll az úgynevezett „C” típusú, a köznyelvben csak „esetkocsiként” ismert mentőautó.

A héten mutatták be a sajtónak a helyi mentők, mitől is másabb az esetkocsi az eddigiektől. Méretében nagyobb, de a lényeg a belsejében van, hiszen a felszereltsége jóval magasabb a hagyományos mentőautóénál. Ez a gépjármű tulajdonképpen a kórházi sürgősségi osztály kinyújtott karja, ami a helyszínen stabilizálja a beteget és ezt követően szállítja kórházba. Így sokkal nagyobb a túlélés esélye – mondta Barta Tamás.

Az állomás átadása óta eltelt időszak statisztikáinak vizsgálatakor derült ki, hogy gyakori azon esetek száma, amelyek alkalmával magas szintű, mentőtiszti szintű ellátásra van szükség. Sok az idős ember, gyakori a heveny szívbetegségek előfordulási aránya – szívelégtelenség, infarktus – és több olyan baleset is történik a térségben ami indokolttá tette, hogy az egyik mentőkocsi egységet átalakítsuk – mondta a részletekről a regionális vezető mentőtiszt. Ehhez több és más típusú eszközre és persze humán állományra is szükségünk volt.

Gépkocsivezető, mentőápoló és mentőtiszt teljesítenek szolgálatot április elsejétől a hét minden napján ezzel az esetkocsival, nappalos 12 órás műszakban, a térségi közlekedési viszonyokat is figyelembe véve összkerék meghajtású járművel- tette hozzá Barta Tamás. A mentőtisztek a sátoraljaújhelyi állomásról érkeznek Patakra.

A jármű felszereltsége az alapokon túl – az intenzív osztályról ismerhető készülékkel – a betegőrző monitorral több, defibrillátorral, külső pacemakerrel, vagyis szívritmus-szabályozóval rendelkezik, infúziós pumpa van benne a gyógyszer pontos adagolásához, motoros leszívó és teljes értékű gyógyszerkészlet valamint az emelt szintű légúti biztosításhoz szükséges felszerelés is található többek között az eszközök között. Ezért mondjuk azt, hogy ez a mentő a kórházi sürgősségi osztály kinyújtott karja – emelte ki Barta Tamás, regionális vezető mentőtiszt.

A 15 percen belüli kiérkezés gyakorlatilag 100% lesz a város területén és a hozzánk tartozó további 15 település nagy része is elérhető 15 percen belül – mondta még az átadás alkalmával a város polgármestere. Aros János már 2015-ben beszélt arról, hogy eredetileg a legmagasabb szintű mentőautót akarták, de az országos pályázat keretében két “B” típusú járművet és felszerelést telepíthették Sárospatakra. Az akarat és az eltelt idő adatai azt igazolták, hogy szükség van Sárospatakon is a legjobb ellátásra a mentők részéről. 25 évet vártunk a mentőállomásra, még másfél évet a “C” típusú járműre és személyzetre. Megérte a várakozás, hiszen a lakosság ellátása fontos feladat – mondta a polgármester. Aros János megjegyezte, április elseje idén nem viccel kezdődött, hanem az új mentőautó munkába állásával és a személyzet Patakra érkezésével.
Köszönet minden eddigi és jövőbeli segítségükért – tette hozzá Aros János.

Feltöltő

Fel