Zempléni Rajztanárok Alkotó Köre posztumusz Kiállítása

A Zempléni Rajztanárok Alkotó Köre emlékkiállítása látható a Művelődés Háza és Könyvtára galériájában. A kiállítást Saláta László, a “ház” egykori vezetője ajánlotta a vendégek figyelmébe.

A máig igényesen alkotó közösség 41 éves fennállásából, mint fenntartó intézményvezető mindössze 6 évet állt módomban támogatni, segíteni és figyelemmel kísérni értékteremtő munkájukat – mondta Saláta László, kiemelve, hogy egykori elődje Novákovits Pista bácsi koordinálásával 1976 – ban  alakult a kör. Most őt kereste fel, hogy újdonságokkal szolgáljon a kiállítás megnyitó alkalmával. Így derült fény arra, hogy mi motiválta a kör létrehozását.

Egy évvel a megalakulás előtt Budapesti rajztanárok tanítványaikkal egy nyári alkotótáborban vettek részt Sárospatakon a Tanítóképző Főiskola” Oncsa „ Kollégiumában. Ott találkoztak megyei, helyi szakemberekkel és ott vetődött fel, hogy jó lenne a Zemplénben Sárospatakon létrehozni egy hasonló szakmai alkotó közösséget. Az akkori Borsod- A – Z Megyei Tanács jelentős anyagi támogatásával  és unszolásra a térség elsősorban rajzpedagógusai 1976. december 03.-án 19 fővel  Sárospatak székhellyel megalapították az alkotókört. Az öntevékenységre szerveződött szakmai közösség célja az volt, hogy szervezett kereteket biztosítson a térség alkotni kívánó rajzpedagógusainak.

A Megyei Tanács lehetővé tette a résztvevő tanároknak, hogy a köri napokon –péntekenként- mentesítsék a tanárokat a tanítás alól, sőt az úti költséget is megfizették. Az alkotó közösség egyfajta szakmai továbbképző funkciót is betöltött, tekintettel arra, hogy szakmai munkát a kezdetektől neves festő, szobrászművészek irányításával végezték, akik:  Debreceni Zoltán, Andrássy Kurta János, a kassai Löffler Béla bácsi, Seres János – voltak.  Az évenként megrendezett  Nyári Alkotótáborokban Lavotta Géza fafaragó, szobrász képzőművész is segítségükre volt.  A Művésztanárok soha nem nyúltak bele az alkotás folyamatába, közösen elemezték, értékelték , véleményezték az elkészült műveket. Mindannyian kiérdemelték a közösség tiszteletét , Sárospatak város elismerését, közülük  Andrássy Kurta János a város díszpolgára lett, Seres János bácsi Ködöböcz József kitüntetést kapott a várostól.

Most a posztumusz kiállítás megnyitóján rájuk is emlékezünk. Ők sajnos ma már mennyei  tájak ábrázolásán dolgozva, égi galériákat gazdagítanak mondta Saláta László.

Többen közülük kísérleteznek az anyagokkal, technikákkal rajzok, grafikák festmények, papírmetszet, szita. A munkák  között találhatóak olajfestmények aquarellek, pasztell, linó metszet stb. sokszínű a paletta.

A kör tagjai az elmúlt évek során számtalan egyéni és csoportos kiállításon vettek részt szerte a világban. Rendszeresen a Zempléni Nyári tárlatokon a régió városaiban, vagy a Miskolci téli tárlaton. Eljutottak az ország minden zugába, de  sikerrel mutatták be munkáikat a kék bolygó számtalan galériájában Németországtól,  Japánig és Ausztráliáig. Alkotásaikkal számos elismerést és díjat nyertek el.

A most létrehozott kiállítás alkotói,  akik már nem lehetnek köztünk. A művésztanárok név szerint Debreceni Zoltánra Andrássy Kurta Jánosra, Seres Jánosra, valamint a kör tagjaira Bacskainé Oláh Klárára, Domonkos Ilonára, Eperjesi Jánosra, Farkas Lajosné Évára, Gombos Béláné Erzsikére, Horváth Laci bácsira, Schweitzer Pálra, Virágh  Lászlóné  Oltváry Dórára. Az Ő tiszteletükre  került megrendezésre a posztumusz kiállítás.

A kiállítás április 27. –ig  látható A Művelődés Házában.

Feltöltő

Fel