Beszámoló a március 31-én megtartott képviselő-testületi ülésről

Március 31-én tartotta rendes képviselő-testületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata. Sikora Attila alpolgármester számolt be lapunknak a részletekről.

Régóta várt fontos esemény is megtörtént ezen a napon, hiszen idén a költségvetésünkben tudtunk fedezetet biztosítani új szavazó és hangrendszer beszerzésére, amelynek köszönhetően a nézők már tökéletes hangminőségben kísérhetik figyelemmel a munkát. Szintén újítás volt, hogy a februári próbát követően márciustól már online is követhető ülésünk a sarospatak.hu oldalon.

A napirendek között volt két beszámoló is, a Sárospataki Rendőrkapitányság valamint a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság is tájékoztatást adott részletekbe menően a 2016-os évben végzett munkájukról. A testület örömmel vette, hogy rendkívüli események egyetlen szerv esetében sem történtek a múlt éven.

Módosult a települési támogatásokról szóló rendelet – mondta az alpolgármester, hiszen az utóbbi években emelkedtek a jövedelmek az országban. Sikora Attila azt mondta, többen kerülhetnek be a jogosultak közé, így több lakos kaphat az önkormányzat által biztosított szociális ellátásokból. 10 százalékkal növekedett a jövedelem határ minden esetben. Viszont nem a tavalyi rendeletben szereplő összeg emelkedett, hanem a számítás alapját adó a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 10 százalékos emelkedését vették figyelembe.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet is módosították, amely az a lényege, hogy miután hamarosan véget ér a házszámok helyi szintű felülvizsgálata, a rendelet szabályozza, hogy az ingatlanra milyen módon, vagy ingatlan hiányában a kerítésre miként kell kihelyezni a házszámot. Ennek elmulasztása akár bírsággal is járhat majd, de természetesen a felszólítás lesz az alkalmazandó első lépés – tette hozzá Sikora Attila. Mint mondta, nem az a cél, hogy az önkormányzat éljen az 5.000 – 200.000 forint értékű bírságolás lehetőségével, hanem hogy egy esetleg baj esetén a címre érkező segítség – rendőrség, tűzoltóság, orvosi ügyelet, mentők – időveszteség nélkül találják meg a helyszíneket.

Szó volt még a köztemetési szolgáltatás megújításáról is, amelyet egyéves lejáratot követően újra, változatlan áron az ALPIMOR BT. fog ellátni. Évente 1-3 ilyen eset fordul elő.

Megtörtént az első építési telek kedvezményes értékesítése is az önkormányzat által tavaly Kispatakon megvásárolt területen. Egy több mint 1.000 négyzetméteres telket vettek meg fiatalok a Téglagyár utcán. Fontos, hogy mindenki tudja, fél áron áruljuk itt a közművesített építési telkeket a rendeletünk értelmében – mondta Sikora Attila.

Ide tartozik, hogy két tavat is vásárolt az építési telkekkel az önkormányzat, amelynek kezelésére a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület pályázott és kapott meg idén év végéig.

A Szent Erzsébet Út Alapítvány valamint a Szent Erzsébet Történelmi Társasággal kötöttünk Közművelődési megállapodást, amellyel az érintettek pályázati forrásokon kaphatnak kedvezőbb bírálatot. Sok sikert kívánunk nekik.

Kérelem érkezett a Végardó Görögkatolikus Parókia és Egyed Attila önkormányzati képviselő közös előterjesztésében, miszerint a Végardói templom külső homlokzati felújítása folyamatban van, a teljes munkálat elvégzéséhez még 1 millió forintos támogatásra volt szükségük. Tekintettel, hogy rendelkezünk elkülönített ilyen jellegű forrásokkal önkormányzatunk tudja biztosítani a kért összeget.

Pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alapítványhoz, amelyben a nyár során testvérvárosi kapcsolatok erősítését kívánjuk elérni magyarlakta partnereinkkel.

Zárt ülésen döntöttünk az idei második és harmadik esetben érkezett első lakáshoz jutók kérelméről. Itt önkormányzatunk megszavazta a kamatmentes 1 millió forintos hitelt a kérelmezőnek. Éves szinten 12 fiatal párnak tudunk ilyen támogatást adni.

Hozzájárulásunkat adtunk a mindenki által Erdélyi János Iskolaként ismert intézményben az új modulok beindításához, amelynek részeként az ott tanuló gyermekek például háztartásvezetést vagy éppen parkgondozást sajátíthatnak majd el- zárta összefoglaló Sikora Attila alpolgármester.

 

Feltöltő

Fel